Saturday, April 24, 2010

KanCheong Kitchen

Siang tadi tekan2 la remote tv sekali tetarik ngn rancangan kancheong kitchen..rancangan masak untuk mereka2 yang memang tak reti masak hatta sedikit pun atau dengan erti kata lain langsung tak pernah masuk dapur la tu hakhak...

memang kecoh dengar kawan yang konon pandai masak dekat belakang menjerit kat kawan yang memang tak reti masak ni..hancur dan lintang pukang jadiknya..serius memang yang masuk tu tak reti masak..just imaging eh nak buka api dapur gas tu tak tau, sayur tak kenal sayur apa, tauhu pun tak kenal..nak masak sayur and goreng ayam pun tak tau..kawan kat belakang kena bagi instruction seketul2..contoh ambik kuali, letak minyak, potong ayam, potong sayur, masuk garam, bla bla dan bla la hahaha..nak letak garam pun kena rasa dulu..klu masin ok itu adalah garam wakakaka..

then just imaging lak wajah dan reaksi juri yang bakal merasa makanan yang di masak itu haha..mau bekerut dahi, tu belum lagi part nak merasa..nak masuk mulut pun dah ngeri agaknya apatah lagi nak menelannya hahaha..tp dah di bayar nak tak nak kena telan jugak la even tengok cara masak yang kuss semangat..naseb la sapa suh sign kontrak jadi juri hehe..

hamboi2 cik stickynote aka kertas melekit ni gelakkan orang..tak sedar diri dia pun sama hancurnya..tak hengat sardin roll semalam tu tak nampak rupa sardin roll pun haha..siap seacrh tenet tu carik resepi..sekali hempeh..Tu pun jangan gigih konon dari roti tu berkulat baik buat sardin roll bagi sedap sket nak makan..nah hambik..

Belum kira cucur ikan bilis yang dah berkali2 cuba buat tp tak jadik2...tak keras lembik terus kihkih..pelik la asal cuba buat tak jadik..tp cucur udang jadik plak..padahal sama ja resepinya..tp teruk2 aku pun tak dak la teruk macam yang masuk kancheong kitchen kot..kira ok la aku masih tau camna nk hidupkan api dapur or at least aku tau camna nak buat masak kicap ayam kan hadra kan hohoho...:P


Friday, April 23, 2010

Sapa lagi giler nih??

Uih rupa-rupanya ada jugak manusia2 lain yg gila ngn kertas melekit2 ni hakhak...ingtkan aku sorang jer. ada geng rupanya. ni dah tahap gila teruk ni..tapi apa2 hal pun kena bg credit kat telordibasuh.blogspot.com sebab gambar2 ni aku ambik dari blog dia..tq :)















kalah teruk cik StickyNote dengan mat2 salleh ni..
gigih sungguh menampal kehkeh..
err ke ni admin kilang pengeluar stickynote??hohoho

Sunday, April 18, 2010

Ala Ok Ja


Aku cakap aku ok
memang aku ok pun
tak dak rasa apa pun
tapi tadi masa on the way nak p bandar putri jaya
lalu depan IPSAH
nampak bakal cikgu-cikgi melintas jalan keluar makan
ah sengal aku dengki
pehal??tetiba
aku ok..serius aku ok
cuma aku terdengki tadi
haish..ni setan la duk hasut tadi nih
tapi betul aku ok ja
gedik ja tadi tuh nak dengki
best gak sekali sekala dengki nih
nak dengki terus la, buleh??
hahahaha

p/s; to my kakak, tolong jgn tanya bila aku nak jadik cikgu??bukan aku tak mau KPM yg tak nak aku!! ok kot jawab gitu ekekeke..tapi betul what??sapa setuju?? hikhik..
ala yang penting aku ok ja :)



habis poyo ekekeke

Saturday, April 10, 2010

Librarian yang tak suka membaca

Adakah librarian suka membaca?? Org yg bukan dr bidang perpustakaan ni mesti golongan2 kami ni suka membaca. Mesti ingat suka masuk library time belajar dulu..tp jwpannya adalah TIDAK. tp jwpan tu merujuk kepada aku sorang ja la yer haha.. Aku adalah seorang yg tidak suka membaca kecuali dulu pernah gila baca komik alihbahasa jepun. tiap2 bulan beli komik ngn housemate aku masa tu cikgu mahfuzah dan ainun..mana p dah la gamaknya komik2 tu yer..puzah simpan kot..

then aku paling suka bc paper tp tu dlu eh. ingt balik aku ni suka sgt la bc paper dlm lab..selamba depan lecturer aku baca..dh duk depan tu. tp sejak skrg ni aku dh berapa nk membca paper dah. beli paper pun mcm bosan ja..xdak menda pun.. dan masa study dulu pun aku amat2 jarang2 sekali menjejakkan kaki ke library. msa dgree la sbb library puncak xbest tak macam library merbok sejukkkkkkkkkk muhahaha...

Aku gak bukan kaki novel. klu bc pun aku kompom bc ending dulu..perangai sengal aku yg kawan2 xsuka muhaha..ala mcm la aku kecohkan ending dia kat hampa suma pun ekeke..tp sejak aku terbeli novel hlovate Aa+Bb, sebab masuk popular tak tau nk beli apa rasa mcm best la plak..gaya bahasa kurang bunga dia ni cool. terus rasa nk bc suma novel2 dia tp since aku bukan kaki novel aku masih teragak2 nk kuarkan duet.

Tp kemarin chepah bg hadiah besday novel hlovate terbaru versus.. cerita camna nk jadik baik..nk jadik baik kena faham maksud baik tu camna dulu..mcm insap sat pas bc versus ni..melawan diri sedirik meninggalkan benda yang xbaik untuk jadik baik..even benda tu dah jadik sebahagian dari hidup..itu la sebab tajuknya versus..still ini novel cinta cuma dalam bercinta tu ada msg yg baik untuk yang membaca..tima kaseh ya chepah untuk versus..mmg hlovate penulis yg sempoi.dlm sempoi ada msg untuk dikongsi..

Sbb tu la kan kena suka membaca sbb hatta baca novel cinta pun sebenarnya buleh bagi ilmu..buleh gak ambik pengajaran or insap klu ada cerita2 yg terkena batang hidung sendrik..hee

Kantoi

hadra ckp "update la blog ko tu..dah bersawang la!! duk update la ni ekekeke..nk ngumpat sapa lak eh kali ni??hurmm mari lihat sapa yg kena!!:P

tetiba teringat kes ym ngn cikgu mahfuzah..topik perbincangan kami kompom la cita sensasi artis tempatan. senang , topik ringan buleh kutuk2 kan..standart pempuan la..dia tnya aku sapa zee avi sbb kononnya aku ni reporter berita hiburan daerah guaq chempedak ceh..tak komersial langsung..sekali ingat aku kenal la..tp sungguh aku xtau pun sapa la penyanyi yang dimaksudkan..

so ingat habis kt situ ja la..tup2 pas berapa ari lepas tu aku bc paper kuar la berita pasal zee avi ni..org malesia yg tekenal kt us ngn single dia tajuk apa tah..cuma isu dia bila dia balik malesia ni kononnya dia xmo ditemubual oleh paper berbahasa melayu. alasannya dia xreti ckp melayu baku kecuali bahasa pasar sarawak.

aku pun pas bc tu terus buzz mahfuzah..then kami pun apalagi mula la sessi mengutuk ni..apa la terer camna pun klu org malesia xreti ckp melayu xyah la..xpayah balik malesia la..bahasa jiwa bangsa la..apa lagi segala mak nenek ngutuk dia..

dlm duk ngutuk teringin gak nk dgr hebat tang mana hebat sgt la si avi ni..aku pun type la nama dia kt youtube..sekali kuar lagu yg ari2 aku dgr dlm radio yg aku buleh sing along bak kata omputih...tau lagu apa yg kuar tu..kantoi..yg lirik dia bunyik camni la lebih kurang.."semlam i call u, u tak answer..

terus aku ckp kt fuzah.."lagu dia ni la aku duk dgr selalu..sempoi ja best la jugak.." terus dia kata "la ni kira hg nyesai la ngutuk dia muhahah??"dia gelak..then aku paste url tu kat dia..xlama pastu dia reply.."la aku mati2 ingt yuna yg nyanyi lagu ni" sebelum sama2 gelak..aku pun duk dengaq jugak"..cis ngutuk lagu yg sama2 dgr selalu tp xkenal penyanyinya..dh la tu siap kutuk2 kaw2 lak tu..bahasa jiwa bangsa konon..tak sedar lagu penyanyi tu la mulut duk selalu menyanyi ekekeke..rasa mcm anda tekena panggilan hangittt!!haha..

tu la lain kali nk ngutuk pandang2 lu..jgn main ckp ja..tp klu nk ikut benda ni paper gak yg tulis dulu..kami pembca ja muhaha...kepada zee avi..sory kami terkutuk!!jangan marah eh..ehehe..


Monday, April 5, 2010

kami tak dak stock!!

"kami tak dak stock"!! ish2 1st time la aku dengar ayat tu sepanjang aku pernah makan pizza ni. lepas tiga kali tekan button pangei staff pizza tu buleh dia dari jauh geleng sambil bawak botol sos cili yang isi kat dalam tu cukup la sekali tuang ja..tu pun mau goncang2 baru kuar..

selamba dia cakap " sos cili habis..kami tak dak stock". hangen ja kawan aku bila dia cakap cam tu. then sengaja kwn aku tanya "hbs nk mkn ngn apa ni??"..dia jwb "sos tomato!!.".simple dan bersahaja haha..gila tinggi confident level dia..terbaek wok!! then dia blah lepas letak botol sos cili yang bila aku tuang nak tak nak ja kuar tu..sedap ja mkn pizza tak dak sos pun kan..tp camna la pizza hut tak dak sos??rasanya klu kedai mamak tepi jalan tu tak dak sos xheran la kot..hurmm..