Sunday, July 25, 2010

Nihongo

tengah-tengah selongkar alamari buku siang tadi terjumpa la buku-buku jepun masa study kat uitm dulu. buku tu namanya nihongo. oleh sebab ada tiga level jadik ada tiga buku. nihongo ichi, ni dan san. maksudnya buku bahasa jepun satu, dua dan tiga. masa kat uitm dulu 3rd language ni subjek wajib kat suma student dgree. ada macam-macam bahasa la yg dioffer tp faculty aku offer empat ja bahasa. mandarin, jepun, arab dan france. so punah la cita-cita nak ambik korea sebab faculty tak offer kan.




inila rupanya kitab jepun aku tuh

yang bestnya ambik 3rd language ni bila satu umah tu ada 8 orang tp ambik lain2 bahasa. segala macam bunyik ada especially time test or exam..mau taknya, aku had, uda ngn ate geng samurai ambik jepun, noli, puzah ngn nun geng hang li po ambik mandarin, chepah la sorang2 ja ambik arab. cuma france ja tak ada sapa ambik dlm umah tu.

gila poyos habis time tu. excited la konon. especially lepas 1st kelas. bercakap bahasa masing-masing padahal baru belajar kenalkan diri ja pun. klu yang ambik jepun mula tu sikit2, sumimasen, watashiwa la, arigato la kan. klu yg ambik france asal jumpa kawan-kawan mesti sebut bonjour! camtu la kot ejaannya aku rasa. klu yang ambik arab tu aku rsa kai fa halu ki la kot hee. yang ambik mandarin entah aku tak ingat sbb nk tegeliat lidah aku tengok budak2 umah aku tu menyebutnya hahaha

1st kelas lecturer or dlm kelas jepun kami pangei sensei bagi homework suruh tulis dlm tulisan jepun. untuk level one tulisan tu namanya hiragana. aku rasa aku nk tulis huruf A ja pun ambik masa berjam sbb nak bagi jadik sama bentuk mcm contoh. tu baru A belum huruf-huruf lain lagi. cuma paling aku tak suka bila kena buat script untuk speaking. kena belakon siap ada props lagi. malas aku. ada sekali tu sensei aku tnya aku ni orang kelantan ka sbb cara aku cakap jepun dh macam kelatan cakap jepun ja. nampak sangat teruk giler sebutan aku tuh ngeh2..tapi aku ni kedahan lor mai mana bunyik kelantannya tuh??

dah nama subjek bahasa ni mesti la ada ujian oral dengan listening. aku ingat lagi masa part 5. masa tu jepun aku tu dah level three. adalah ujian listening. hampes memang sepatah haram aku tak faham langsung. nak jawab menda kalau sepatah haram aku tak faham dia cakap apa. agak-agak la pusat bahasa pun. sebut sebijik macam orang jepun betul bercakap. rasanya aku dengar perkataan 'san' ja sepanjang radio tu terpasang.

tau aku buat apa time tu??aku biar ja kosong mana-mana yang memang aku tak leh nak belasah jawab langsung. then habis ja test tu time tengah kalut-kalut lecturer suruh hantar kertas aku sambar kertas jawapan had yang duk sebelah aku. aku tiru sebijik2 hahahaha..bengkek ja huda time tu..sori uda aku terdesak dan aku lagi pantas dari hang haha. memang aku dengan uda dh siap plan pun had duk tengah2 antra kami berdua sbb had ni buleh dikatakan master la untuk subjek jepun ni. dia la harapan kami berdua hihi

kalau dulu pun aci main bedal kertas jawapan orang, jangan tanya la apa-apa perkataan jepun sekarang ni. setakat arigato gozaimasu, ohayo , oyasuminasai tu adalah dalam kepala lagi tapi lain-lain tak yah la tanya. tak tau la orang lain ingat ka tak lagi tapi aku hampes :P

12 comments:

  1. aku ni lemah betul la bila org dok imbas balik kenangan dolu2..meleleh dah ingus ni menangis..huahaha..rinduuuu..

    ReplyDelete
  2. cis cis cis ang mmg kijam pizz sambaq kertas jopan had lebih dulu dr aku muahhahahaaa. tp sebaek la kita lulus jgk wlopon tak cemerlang noh pizah noh.

    ko ni lolliyana jgn la tacing sgt. aku pon rindu jgk sobs sobs sobs

    ReplyDelete
  3. ii naa..
    best je ada bahasa ke3..nk gak reti cakap bhsa orang lain..uhu uhu

    ReplyDelete
  4. miss lolliyana:
    mmg la meleleh hingus tu dah hg selesema hahaha..rindu??sbb rindu aku selalu flashback zaman kanak2 ribena kita tuh haha

    uda:
    kehkeh sori la uda..aku mmg xleh jwb byk giler time tu..xfhm haha..tp tu la pasai seb bek kita lepas walau tak cemerlang :)

    miss labi:
    hehe kira bertuah la juga uitm offer dan wajibkan amek masa beljar dulu..klu tak mmg xbelajar la bahasa orang nih hihi..tp xpa sekrg byk kelas beljar online pun buleh kan :)

    ReplyDelete
  5. teringat my sister yg duk menghafal nihongo dia ni malam2.. xpasal2 nadia tertidur mimpi jepun. huhu.

    ReplyDelete
  6. nadia.yusof:
    hahaha nk hafal jepun tu azab gak..tunggang terbalek bila translate dlm bm..tu lum hafal tulisan dia yg tiga jenis tu ekeke

    ReplyDelete
  7. hik2.. seksa eh? tapi yg peliknya, my sister lagi fluent korea. bahasa jepun dah ntah kemana2. hehehe

    ReplyDelete
  8. nadia.yusof:
    hmm buleh tahan ssh la jugak nk ingat.tapi ikut orang la klu rajin cepat la kot..ur sis tu mesti giler korea ni haha

    ReplyDelete
  9. muahahahaaa..aku pun masa ko sambar paper aku tu, aku mampu pandang je muka sengal uda..hahahaha!

    aku rasa da paling besar da tulisan aku nak jawab tu, kata uda nak tiru kan..aci da laa tu...hahaha ;))

    gile suka aku subjek ni..the only subject yg aku bleh aim utk dapat A..hoho, riak pulak daaa...

    tapi sekarang? bak kata ko laa..watashi wa sepiking Jepon dewa arimasen..koh3x! hancusss..

    ReplyDelete
  10. masa tu aku xperasan muka uda..aku aim nk rembat ja paper ko sbb serius aku xtau jwpannya apa hahaha..lepas ko cita bru la aku sedar uda bengkek ngn aku muhaha..lagi sekali mintak maap uda :))..ko ja la yg A nya aku jgn harap kuang2..ko pun dewa arimasen??hihihi

    ReplyDelete
  11. salam...
    boleh tanye buku2 ni harga dy brape ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori baru perasan komen kamu..tak ingat dah la..dlm belas2 ringgit ja kot..lama dah tu..

      Delete