Tuesday, September 7, 2010

kueh siput opis mari

lagi tiga hari nak raya. rasanya suma sibuk prepare segala mak nenek la kot. aku mcm biasa la baju raya dua pasang tapi satu pun tak siap lagi. jadik kain lagi sumanya hahaha..ala aku dh biasa tiap-tiap tahun mcm tu. klu tak siap malam or pagi raya mesti tak siap langsung. makcik aku selalu sangat dah buat lawak macam tu sampai aku dah tak heran tak da baju raya pun. ala pakai ja mana baju yang paling baru kan ;)

tapi aku bukan nk cita psal baju raya aku yang tak siap. aku nk cita psl opismate aku yang excited buat kueh siput. ya buat kueh siput dekat opis. haha aku nk gelak guling-guling pun ada bila kak siti bwk kuar bancuhan tepung tu tadi. mentang-mentang la opis dh mood raya. buat time rehat la. lagipun dh setel suma kerja baru buat. bukan curi-curi time kerja. lagipun time-time ni boss pun tak ambik kisah sgt. dia pun sibuk kuar shopink beli brg-brg raya. ni la bahananya bila big boss kedekut cuti. sampaikan staff kena uli kueh siput kat opis hahaha.

ok ni gambar aksi depa siang tadi. ketua chef mesti la kak siti disamping penasihat bersama kak ina dan assistant chef, hijah. aku dan yus sekadar tukang byk soal. sbb masing-masing fail. aku try gak buat, tapi tangan tak berseni langsung. rosak ja tepung tak jadik muhaha. ok nah layan gambr-gmbar cheff dan assistant baek punya uli kueh siput. uli ja goreng bwk balik umah la.


bancuhan kueh siput adala dlm satu tupware





ni baru nak mula. baru sket hasilnya, kaler dan bau time ni pun nampak sedap dah



ni hasil tangan hijjah



ni otainya punya hasil tangan



tapi kak siti punya kueh siput memang sedap. klu dia bawak sebalang tu kejap ja licin. kami sapu sorang segenggam clear dlm sehari ja hahaha.



10 comments:

  1. i become a 1st k...huhuhu xmerasa sekali ka time dok buat tu weh, jgn2 lepas goreng senyap2 masuk mulut..batai posa!!! wakakkaka

    ReplyDelete
  2. thn dpn aku nak wat cmtu gak la..nak buat kek coklat kat opis..biar bunyi mixer tu 1 kolej..kui2...

    ReplyDelete
  3. segenggam mana cukup pizz. 1 tapewe tu pun blum cukup. kalau aku laaa ;p

    hamboih tukang jait mentang2 la ang anak sedara die wat lebih kurang ja noh. untung la dia dpt anak sedara bek cam ang. xpa, bju raya yg tak siap tu nt leh wat pakai g keja. tak pon nt wat pakai jamuan raya kosmopoint muahahaaaaaaa

    ReplyDelete
  4. miaainis:
    agak2 ler nama pun posa..haishhh uli ja la bukan goreng sekali..klu goreng tak tentu gak tu kahkah

    miss lolliyana:
    kahkah jgn sampai nenek tua tu cekak pinggang kt belakang hang dah :P

    udalolli:
    uih ikut hati mmg xcukup segenggam tapi segan aih nk mintak lebih hehe
    takat baju rya aku tu tak cukup glamer lg nk p jamuan raya kolej. tak cukup blink2 haha

    ReplyDelete
  5. yang ko da tau macik ko macam tu nyer perangai buat baju raya kat ko, apasal dok tempah kat dia lagik asaaaaal? sendirik cari penyakit..nak tolong macik pun, agak-agak kot tiap tahun tak pakai baju raya baru.

    kuih sipuuuuut pun ko tak reti uli ke? kata otai masak. chait!

    aku paling shukee ngan kuih siput ni tauuuu! macam pelik je tahun ni takde buat. salu memang buat. haishhh!

    ReplyDelete
  6. epalejau:
    haha sbb aku mmg dh dari kecik biasa dengan dia. tak pernah orang lain buat..

    aku buat tak cantek ler.sapa cakap aku otai masak??aku pandai masak kicap ayam ja pun muhahaha

    ReplyDelete
  7. fuh... best tul korang sempat uli kuih siput. layan gak kan wat camtu kat ofis.. hahah. xpernah terfikir ada orang wat camni. hehe.

    baju nad pun siap sepasang je.. lagi 2 pasang tu masih dalam keadaan kain pasang lg.. huhu. my tailor sakit pulak time2 puasa ni.

    ReplyDelete
  8. nad:
    tu ler pasal. tak pernah buat dek orang..nk buat camna tailor pun manusia biasa kan..sakit xleh nk elak..sehelai tu ok la dr xde langsung :)

    ReplyDelete
  9. wa salute la beb....uli kueh siput kat opis????terbaek!!!!

    ReplyDelete
  10. mirakuru:
    hah baru hg tau brutal tak brutal geng2 makan aku ni hahahaha

    ReplyDelete