Sunday, October 31, 2010

buruk tapi ok la haha

jiha gelak guling-guling bila aku tanya camna nk buat cucur ikan bilis. tak percya la tu aku nk masak. bila aku cakap aku serius baru dia bagi resepi. tapi tu pun siap pesan klu jadik mms dia. then dia gelak lagi guling-guling. dah tu cakap lagi, klu tak jadik mmg la sbb adik dia yang laki2 umur 17 thn pun penah buat dan jadik. tau ler aku bab2 masak memasak ni kurang sket pun ;P

aku pun semangat pergi dapur sekali tepung habis ler plak. gtau jiha tapi dia gelak lagi sambil cakap malas la tu. ish betul la tepung tak dak. ngek la tu jiha. suka leh sakat aku yer. so arini lepas tepung dh ada terus aku buat.




bahan utama. ikan bilis yg dh goreng sbb jiha kata kena goreng dulu, telur yg jiha kata klu xdak telur kurang umph dan tepung yg baru beli. saja ambik gmbr tepung dlm pek lagi as bukti mmg tepung hbs mlm tu ekekeke. (suma jiha kata kahkah)


ok dh setel suma bahan bagai aku terus ke stage seterusnya. ya bacuhan tepung. suma ayat bedasarkan ayat jiha kata ya hahaha. jiha kata bancuh tepung dengan ayaq garam, letak sesudu minyak panas, telur dan ikan bilis goreng tu. last sekali masukkan bwg besar. oh yang ni aku tak ikot sbb aku tak suka bawang. dan jiha kata klu nak pedas masuk la black pepper. dan ini lah hasilnya.




suma bahan dh siap aku campur dan ready nk goreng yezza!!

dan ni rupanya selepas di goreng. bak kata jiha lepas aku mms dia, rupa paras tak apa janji sedap. ceh ayat cover takot aku kecik hati la tu hahaha. tak da nya aku nk kecik hati aih jiha oiii hahaha.



ni la rupanya yg jiha tak sampai nk cakap buruk haha. tp klu dh guna sudu mmg la gitu bentuknya kan kihkih



lepas potong dh tak buruk sgt dh kot bentuknya kan hahaha


p/s: at least kali ni aku buat senrik yer kwn2. real punya masak ni :))

10 comments:

  1. yummy...!

    xpe, at least bersemangat nak buat cucr ikan bilis secara original.. nad pakai tepung ready made beli kat kedai je. balik umah bancuh air, goreng.. hehe.

    ReplyDelete
  2. pizah..bila dah ptong2 baru nmpak comey sket.kah3..satu2 hang amik gambaq..mg aku sengih2 dpn pc opis nieh.hahahha..next aku bagi resepi spageti sardin lak noo..nt hg wat la lagi.nghehehe..

    ReplyDelete
  3. nad:
    hahaha tu ler teringin nk cuba sbb makan akak opis buat sedap..ala sama la kita cuma aritu teringin nk bt senrik kihkih


    jieha:
    ngek suka la tu kan hahaaa..ala jiha aku xsuka sardin camner nk buatnya

    ReplyDelete
  4. hehe..hang dah boleh kawin dah nie..pasni try buat cucuq badak plak...kikiki

    ReplyDelete
  5. bulatkocik:
    cucoq badak???sedapnya hahaha

    ReplyDelete
  6. wah.....dh menunjukkan minat tuk terjah ke dapur ye kawan aku nih, ALHAMDULILLAH dh bau2....xlmbt g terima pinangan laaa ehehe tinggai laa aku sorg2 xde teman dh nk lepak2 (emo jap)

    nyway klu nk cube wat maruku ley contact aku..hahaha lg senang tempah je klu asa malas!! kihkihkih

    ReplyDelete
  7. hahaha..! ko yang terer masak pun leh lagi mintak tunjuk ajar gha..aku apatah lagi? hahaha..teringat masa aku mintak resepi ayam dulu..aku sndrik tak sanggup nak makan..hahahaha!

    ReplyDelete
  8. mia:
    ni awat ni tangkap jiwang lebih nih???hahaha sengal!!xdaknya aku nk buat..order terus la.kata kwn2 bg free pun xdak hal kan kuang2...

    epalejau:
    hadoii had aku xterer msak la..takat tau masak ayam kicap tu normal ler..

    ReplyDelete
  9. caya lah pizah......ada improvement dh...pasni fight jiha wat spagetti lak...x la kita dok terliur kalo dia post pic kan....ahaks....

    ReplyDelete
  10. mirakuru:
    hahaha bak kata hg tahir bukan mls tp kurang rajin kuikui..tgu makan yg jiha bt la cabonara mushroom dia tu nak??

    ReplyDelete