Wednesday, March 30, 2011

puding mangga versi cik stickynote

do you like mango?? i like mango kahkah..sengal punya intro tak pasal-pasal..ok2 mood serious yer. malam ni saya nak bawak anda semua ke dapur untuk sama-sama mencuba resepi puding mangga. ya bila anda buka peti ais dan baru perasan ada buah mangga yg terlebih masak dan dah mcm nak lembik tp still elok sbb terlupa nak makan elok la klu kita modified buah tersebut menjadik pencuci mulut.

mula-mula sekali apa yang perlu kita buat adalah meng google mana2 web site mencari resepi paling mudah dan simple serta tak perlu bahan-bahan yang tak dak kt umah. jadik hasil pencarian tersebut terjumpa lah resepi paling mudah yang melibatkan bahan-bahan seperti berikot. abaikan tentang berapa banyak ukuran yang diperlukan. apa yg penting anda yakin pada diri dan campak ikot suka hati jer hahaha.




mangga semestinya, susu cair dan agar-agar serta gula dan air yang tidak kelihatan di dalam gambar


dah ada bahan2 suma moh ler kita potong buah mangga tu. lepas potong masuk dlm blender kisar sekali ngn susu. sampai jadik camni yer..




ayat poyos "nampak sungguh berkrim kan?? haha
"

next masak ja agar-agar tu dengan gula bersama air sampai cair dan kemudian masukkan pati mangga kita tadi tuh. dlm menunggu agar2 tu masak, anda buleh la buka peti ais dan jika anda bernaseb baek anda akan terjumpa sebijik pisang berangan mcm saya. kat sini buleh la anda test tahap creativity anda sama mcm saya buat. saya potong pisang tersebut nipis-nipis dan susun dlm bekas mcm kat bawah ni..




sekarang ni puding mangga dh tukar nama ke puding mangga+pisang kehkeh


kemudian bila dah masak tuang la agar-agar tadi ke dlm bekas yang dh tersusun dengan hirisan pisang dan tgu sampai sejok sket. then letak dlm peti ais, tgu sampai dh keras. dah keras buleh ler potong untuk di makan..so selamat mencuba yer :)) (aku dh xtahan guna ayat skema badak ni haha)




abaikan tentang presentation yg klu jieha tengok kompom dia kutuk :P


p/s: sepatutnya ni entry sebelom ni tp kansel sbb jumpa video clip untuk entry terjun bangunan hahaha

Monday, March 28, 2011

buat sengal lagi best dari terjun bangunan

dari duk terjun bangunan nak bunuh diri sbb putus cinta tu kan baek ajak kawan-kawan buat komplot kenakan si lelaki durjana tu cukup-cukup. selain dapat balas dendam sbb sakitkan hati buleh gak bergelak ketawa buat hiburan.

mcm biasa jangan tanya camna aku leh terjebak dan terjumpa video clip nih hahaha..dlm duk menanda exam paper budak2 kelas aku yang berlambak2 tu sempat jugak aku ter browse youtube.

ok aku terjumpa video clip nih. ish aku tak ajar pergi disco aih.. just nak layan dan bagi idea kat gadis gadis remaja yang rasa dunia ni gelap gelita kalau kena tinggal ngn boifren tu. tak best terjun bangunan, rugi dosa banyak tak sempat nk tobat. cuba buat sengal cam bdk2 ni kuikui..





p/s: yeah tinggal satu lagi subjek ja nk kena tanda..then setel suma dan pencen la aku as lecturer ganti muhaha..


Tuesday, March 22, 2011

2 hari 2 mlm yg paling giler dan best

serius aku cakap weekend lepas mmg paling giler dan dasat dlm sejarah pernah aku buat. letih siot tp best. mmg hebat la penangan mengamuk dan merajuk chemad sampai nk putus2 kawan sbb kami suma tak jadik pergi kenduri dia kat kuantan. berbakoi2 dia sembur aku dalam skype. dh tu bila hijjah call dia langsung tak mau cakap. ngek giler angkat tapi tak mau cakap. habis semua orang kena sembur. arghhhhhhhhh sengal!!

so last minit decide nak pergi. gamble ja. tak nak gtau dia. biar dia merajuk. mmg plan nk muncul tersengih lebar2 depan dia nanti tuh. so kenduri ari sabtu. hari kamis tu baru decide nak pergi . plan gerak malam jumaat dlm kul 10.30 sbb fairuz nk layan raja lawak final lu. saja gerak lewat sbb tak dak tempat nk stay pun klu sampai awal haha. tu la gatai nk buat suprise. klu gtau elok2 ada ja homestay or hotel yg chemad provide kat kwn2 datang dari jauh ngeh3..argh biar. geram punya pasal tak kisah la tdo dlm keta pun muhaha.

konon gerak 10.30. tolak minum isi minyak singgah 7E cari towel kecik bak kata fairuz, tu sorang lagi ngek. sengal tak habis2..last2 gerak kul 11.30 gak..tp tak pa. aku ngn hijjah elok ja bantai tdo kat belakang. tinggal si shanti tabah teman si drebar fairuz la gigih panjat bukit genting tuh kahkah. last2 sampai kat hentian genting sempah tu pukul 4 pagi. rehat, minum2 ayaq teh o panas yang kaler mcm urine test tu sambil layan kueh paw sorang sebijik then belasah tdo dlm keta sampai subuh.


kul 4 pagi kt genting sempah..

lepas solat subuh semua dan masing2 pun dh segar balik sambung perjalanan ala2 amazing race kami ni ker kuantan. yeahhhhh tepat kul 9 kami sampai kat tol gambang. last perhentian sebelom masuk susur tol gambang mengikot pelan umah chemad dekat kad kawen dia la. sampai2 ja kami breakfast dulu. sekali lagi fairuz jadik bahan eksperimen. elok ja makcik tu hulur pinggan nasik lemak kat fairuz, kami bertiga kansel tak nk order kahkah. sbb mmg tak sedap langsung tgk nasik lemak tu. dh ler mahal. elok ja aku hijjah ngn shanti pergi gerai sebelah amek nasik lemak yg dh bungkus. dh la murah lagi sedap lak tu hahaha.



nasik lemak fairuz yang mahal dan tak sedap banding nasik lemak bungkus murah kami 3 orang haha


masa kat gambang ni mmg setinggan habis la aku rasa. sebijik cam pelarian kahkah. yer ler degil nak buat suprise. tanggung la akibatnya. bwk iron buat surau tu mcm umah sendirik. mandi koboi dan bersiap kat situ gak. tak dak hal. tp buleh tahan cun bergaya gak hijjah ngn shanti even bersiap dlm serba kekurangan facilities pun ekekeke..so sekarang adalah masanya. begerak ke dewan untuk bertemu dan tersengih2 depan chemad.

tah apa2 buat plan mamat sekor ni. tulis jumpa jenjantas sebelum jumpa sekolah. ngek ada 4 jenjantas yg kami jumpa tp tak nampak pun sekolah yg dia tulis dlm plan umh tu. bila dh jumpa taman sg isap tu jenuh plak nak mencari dewan. mmg terbaek la plan kt kad hang tu chemad. nama dewan tak tulis. dh la ramai giler kawen aritu. dewan pun bukan seketoi. last2 silap dewan naseb baek tak masuk lagi klu tak malu free2 ja. hadiah yg penuh bonet keta tu pun tak bawak turun lagi. naseb baek fuhhhhh!!

pusing punya pusing last jumpa la jugak. tp dia ngn jue lom sampai lagi. dh belasah makan bg kenyang amek energy nk lepas geram kat mamat tu kami duduk senyap2 tgu pengantin sampai. bila sampai kami tgu sampai fmly ngn kwn2 u dia merenjis puas2. dh habis turn semua orang kami berempat bangun muncul depan dia duk bersanding tuh. nah hambek tersengih2 hang kat situ. ooo merajuk sangat. nk putus kawan la, tak mau angkat tepon la, balasan orang2 kedah la. nah hamek hijjah renjis cukup2 hahaha..klu ada batu ngn batu2 hang kena renjis kot kahkah.




tunduk rapat siap sedia ja nk kena baling beras tu kahkah..gediks nk merajuk sangat hamek hang!!

dan mmg dia tersengih syok sbb kami sanggup datang dari kedah. tak jadik nak putus kawan la kan. siap pesan jgn balik dlu. nak ajak pergi amek gambar outdoor. ala ngaku ja la chemad. tnpa kami gambar hang mmg takdak yg cun pun. cuba tgk gambar hang masa kenduri belah jue mmg muka mcm kena paksa kawen kahkah..cuba tgk gambar masa kami ada haha..elok dan ceria ja senyuman hang tu wakaka.



sila tgk muka org majuk tersengih2 lepas kami muncul kahkah

outdoor..see gambar hang cun sbb kami ada tau haha

asalnya lepas amek gambar outdoor tu kami nak balik ja trus. tapi chemad ni duk suruh stay jugak. at least balik lepas rehat kejap katanya. konon la kan. sekali dh sampai homestay, nampak katil mmg tak jadik balik mlm tu kahkah. balik lepas subuh esoknya. dh alang2 balik subuh tu tgu lagi. dh segar tak mengantuk makin panjang la kaki. singgah hora kt genting kehkeh.



abaikan date kat gambar sbb silap nk setting kihkih




masa ni tgh cari dragon boat..nak main tapi tak jumpa2..sekali jumpa abg antu sergah hijjah kahkah

lepas penat meronda theme park tu kami kembali ke pangkal jalan. sambung perjalanan balik ke kedah sbb esoknya semua kerja. dan lepas kira 48 jam kami buat amazing race dari sg petani ke sg isap ni aku sampai umh kul 7.30 mlm..dan esoknya hari isnin empat2 org kami masuk keja lambat hahaha.tima kaseh chemad sbb sentap merajuk teruk sbb klu hang tak merajuk teruk camtu kami tak akan ada pengalaman amazing race 48 jam nih dan errr maybe aku tak berpeluang buat hijjah, shanti dan fairuz cuak msa depa bagi aku drive dlm ujan lebat kat highway :P

p/s: rasanya ni entry paling panjang pernah aku buat kot hahaha

Wednesday, March 16, 2011

buat sedara ahmad faizal dan puan juriah


eh aku lupa la nk wish kat kwn aku sorang tu. kwn paling sengal dlm sejarah pernah aku jumpa. klu aku sengal dia lagi sengal teruk berganda2. tp sengal2 dia pon klu mintak tlg jadik drebar ka, isi angin tayar keta ka, format laptop berkali2 ka dia tak dak hal la sangat. belanja ja makan nasik ngn daging bakar cecah ayaq asam, ulam timun. then kira setel. jimat giler baru 5henget. mana nk cari fomat laptop harga 5 henget zaman skrg nih??huahua

so selamat pengantin baru buat chemad dan jue..semoga berbahagia dan kekal hingga ke akhir hayat. cuma chemad aku nk pesan kurangkan la perangai suka bebel tuh. ngalahkan pempuan. sian kat jue ngn anak2 hang nanti. bak kata hijjah bulan 12 ni kita kena standby kumpul duet beli hamper brg baby lak wakakaka. congratzzzzz yer :))




ni gambar terbaek dari album si kwn jue tu..yg lain klu aku letak kompom org gelak guling2 ahmad oii muhahaha

p/s : mintak maap tak dapat turun pahang or melaka kenduri hang ngn jue..kami doa dari jauh nih dun wori kehkeh

Monday, March 14, 2011

karangan pendek di pagi hari

tajuk karangan : saya seorang pekerja

introduction : saya adalah seorang pekerja. pekerjaan saya adalah seperti berikot..

isi / content:

1) library executive : dlm offer letter
2) kerani : mmg kerja harian
3) receptionist : oh selalu
4) practical training supervisor: dulu kini dan selagi tak berenti
5) English lecturer : bakal pencen dlm 2 mgu lagi
5) marketer: turun sekolah promote college tercinta on 23 march (ari result spm kuar)
6) dan kerja2 lain yang berbangkit seperti photostat dan A4 paper controller
(jawatan terkini 2011 ekekeke)

conclusion : serba buleh..sapa nk try??meh kerja sini muhahaha..:P



gaya mcm sibuk la kan. tp tak la sangat. kdg2 ja..

p/s: ops terlupa pelayar facebook, ym dan internet tegar : itu wajib kahkah

Sunday, March 6, 2011

take me to your heart


tak tau la nk kata aku ni lurus bendul atau aku mmg betul2 malas nk pk lebih-lebih. aku ikot ja silibus. silibus tu kata learn preposition from song "take me to your heart ". aku tak tau pun lagu tu. so aku cari kat youtube. oooo lagu ni rupanya..





aku pk ok la tu. micheal learns to rock. femes la jugak kan. then aku print la lirik lagu tu bagi sorang satu. sekali budak2 tu cakap...


" lagu sapa nih. tak dak zaman orang dengar lagu ni. lagu lama ar. buat la lagu lain "


aku pun tanya la


" habis tu nak lagu apa?? "


budak2 tu jawab


" lagu mettalica!! "


p/s: ooo nak mettalica yer??tunggu aku bagi lagu maher zain. puas hati muhaha!!

Saturday, March 5, 2011

terakhir sebagai si gadis

arini sorang lagi kawan aku tunang..nak sebut nama tak leh sbb tuan punya badan dh pesan jgn kecoh2 lu. so tahniah yer :))...cerita bab tunang dan kawen ni mmg hampir suma kawan rapat aku duk rebut2 amek nombor nk kawen tahun ni. tambah2 epalejau tu siap dh booking tarikh 11.11.11..oii cik kak kompom betul2. aku nk beli tiket ni tau klu jadik hahaha.

dek sbb kawan baek aku diela, miss lolliyana, jieha dan cikgu mahfuzah dh nk kawen tahun ni, so bulan dua aritu kami pun buat la gathering. suma turun shah alam. ni consider last la kami hora seblum masing2 kena sunting dek kumbang masing2. err tolak aku yer hehe. last sebagai si gadis ler kononnya cuti2 ni namanya tuh..pasni klu jumpa pun dh tukar title jadik bini orang muhahaha..

mcm biasa klu entry aku jenjalan ni aku malas nk cita byk. aku nk letak gambar ja. rasanya no more gambar kelabu kot kali ni kahkah..:P



kat burger king ngn ate..




siap nages aqeef tu letih haha.aqeef ni ank classmate kami lu..muiz ngn nani :)




dgn si firas..anak elina classmate kami gak dulu nih..tahun depan berebut anak dila, jiha ngn miss lolliyana lak :P




gigil sejuk kat umh 4 musim bukit cahaya..gerrrrr..credit to kumbang si jieha, fazrul sbb amek gambar ngeh3..




tolak aku ngn ainun yg baju pink tu..yg lain suma kompom makan nasik minyak tahun ni...mula ngn si gadis baju biru :P


p/s: errr soalan bila aku nk kawen tidak dibenarkan kat sini yer kehkeh...

Thursday, March 3, 2011

Aku menanti kamu everyday

rasanya orang lain dh muak kot dengar lagu ni. aku ja baru nk perasan. terdengar tadi masa bwk keta nk p kerja. tu pun sbb tak dengar hot. yala masuk kul 12. time2 tu harap la nk dengar hot sbb xberapa nk meriah cam pagi2. so dengar la X sbb DJ kat X tak byk bebel. depa pasang ja lagu dari byk berckp.

mula2 tu tak perasan lagu ni sangat. dengar gitu2 ja la. tp sampai kat part chorus tu rasa cam lagu ni best la plak. sbb lirik kat chorus tu sempoi ja rasa..punya la nk tau sapa nyanyi lagu ni sampai even dh park kat depan opis pun tak turun keta lagi. tgu nana ckp sapa nyayi lagu ni kehkeh.

chorus dia bunyik camni ja pun. sampai gigih la kan tgu nk tau lagu sapa hoho..

Pulanglah sebelumku run away
Aku menanti kamu everyday
Aku menunggu dari Monday Tuesday Wednesday Thursday

aku cuba gak cari video clip lagu ni kat youtube tp tak dak pun. tak buat lagi kot. yg ada mcm copy aku kat bawah ni jer. so buleh la nk dengar lagu tu camna bunyiknya kan. mamat ni nama dia awi rafael. lagu ni tajuk dia pulanglah..





p/s: aku menanti lecturer english baru masuk everyday nih..cepat la arghhhhhh!!