Thursday, August 25, 2011

tak dengki dah tahun ni :))


akhirnya setelah 3 kali beraya sebagai sorang lebrian, aku tak perlu lagi keja sehari sebelom raya. dua tahun sebelom ni esok nk raya hari ini kena pergi keja lagi. orang lain tengah sibuk bakar lemang, buat ketupat, masak serunding aku still kena hadap buku kat lebri. bikin panassssss hati ja.

dis year hahaha sori miss lolliyana aku terbuat entry neh..tak bemaksud nak buat hang sedih :P..esok 26 hb aku dah mula cuti muhahaha..jadik tahun ni tak dak la entry sila tunggu esok cam tahun lepas sebab kes dengki dan tak puas hati org lain dh cuti tp aku kena keja sehari sebelom raya.

secara totalnya klu ikot pekiraan ilmu hisab yang melibatkan formula tambah cuti hujung minggu, cuti hari raya, cuti medeka, cuti sukarela ambek dan cuti kena paksa dengan company berjumlah 10 hari. puas hati.sakan kan??muhahaha!!

poyo ja mcm orang lain tak cuti 10 ari ekekeke..apapon dengar lagu raya dulu seround hahaha..





p/s: raya la puas2..masuk keja masak kot nk prepare untuk MQA gulp!!

Wednesday, August 24, 2011

update terus


ok beruk dah dikembalikan dengan baek. so moh kita update terus entry ngeh3. tapi tak tau lak nk tulis apa la kan so tgk ja la gambar2 nih.

bak kata anas si budak graphic merangkap tuan punya pada gambar2 ni "grab all moment in one way..that is photography". wah ayat budak art, gitu la lebih kurang..

ni gambar semalam sebenarnya. ada program bebuka puasa dengan anak-anak yatim rumah budi yan. tak jauh dari rumah aku pon sbb tu aku 7.15 baru sampai ekekeke..tahun lepas terawal sampai, tahun ni paling lewat sampai :P























tebaek la chemad ngn zul. even dah jadik ex staff tapi menten sudi nk join program amal college. so congratz zaidi, fairuz and student sbb berpeluh-peluh nk anjurkan majlis ni sekali lagi. ayam masak merah malam tu memang sedap haha..dan paling penting sebenarnya dapat jumpa adik-adik kecik yang bila kita tengok buleh buat mata begenang..


p/s: sehari lagi saja kerja then cuti raya yehaaaaaaa!!

Monday, August 22, 2011

oh mannnn!!


camna rasanya bila on laptop tapi tak buleh online. agaknya rasa camna bila tekan morzila tapi keluar gambar ni??





bagi pelayar internet tegar mcm aku benda ni amat la menyesakan jiwa sebenarnya.


apatah lagi bila hang balik keja dan masuk bilik then nampak berukband hang tak dak kat tempat yg hang selalu letak..


dan kemudian hang terdengar satu suara gemersik dari dapur cakap :


" G pinjam menatang internet hang tu p penang. dia tdoq umh kawan dia 3 ari. "


oh mannnnnnnnn!!adik aku memang sangat best kan??ampa ada adik best cam aku neh???




tapi tak pa. untuk kali ni dia di maapkan sbb bagi alasan nk study untuk tebiu. so klu dapat keja tu 1st gaji aku kompom mintak share..sekian maseh!!


p/s: jgn tya camna aku update..kompom kt opis. so to all kwn2 jgn mention nama aku kat fesbuk 3 malam neh..


Saturday, August 20, 2011

geng mengaji

sangat comei la si usamah dengan yehyeh dalam geng mengaji. gelak aku tengok perangai budak2 ni dalam cita tuh. mak aih tok imam ngn rotan dia. ngeri aih hahaha.. hampa ada bawak handbag mak p ngaji???hahaha yehyeh bawak okeh!! cer tengok scene usamah neh plak..





masa kecik2 dulu aku mengaji ngn arwah tok aku. dia garang oooooooo.. siap ada rotan mcm tok imam tu haha..tp idak la aku penah kena pukul. dia selalu cucuk ja perut aku ngn rotan dia tu ekekke..tu pun dh ngeri habis kot kuikui...

tapi drama ni mmg klasik. byk nostalgia waktu mengaji time kecik2 dulu..paling tak leh lupa makan ais krim malesia 20 sen mcm dalam drama neh :))


p/s: raya sakan tahun nih..10 ari tuh cuti haha

Monday, August 15, 2011

saat bertentang mata


dalam banyak-banyak hari kita puasa

dalam banyak-banyak lauk depan mata

dalam banyak-banyak jenis kaler air

dalam banyak-banyak bentuk kueh-mueh

tak dak satu pon yang betul-betul buat aku cair

sehinggalah di saat aku bertentang mata dengan si dia






mr. mini buger kak ipar aku buat neh!!!

memang meleleh

pusing laju-laju tengok jam

aiseh baru kul 6 lebih

asal awal sangat dia gorengnya pon..

dan jgn tanya berapa bijik aku telan lepas dengar azan bekumandang muhaha



p/s: ok masuk opis arini akak2 opis dah mula menyalin resepi nk buat kueh.meriahuoll hahaha..pinjam akak senduk punya nama blog sat :P


Saturday, August 13, 2011

ada apa dengan cinta


tak dak keja dan tak dak idea. jadiknya moh la kita korek kenangan dulu-dulu muhaha..sapa suka layan sinetron??klu epalejau sempat baca entry ni rasanya dia angkat tangan laju-laju.

aku ni bukan kategori jenis melayan cerita indon tapi aku ngaku ada satu movie depa yang buat aku teruja nk tengok.

masa tu sekolah lagi. jiwa budak2 ingusan nama pon kehkeh. mana tak teruja klu tengok iklan kat tv promo ada apa dengan cinta neh. nicholas saputra tuh ngeh3..





tapi lepas-lepas tu takdak la aku amek kisah mana2 cerita indon rasanya. maklom la jiwa lebih ke arah cerita2 sebelah negara mata sepet :P


p/s: hujan lebat neh..syok klu tarik selimut tdoq hahaha


Friday, August 12, 2011

delicious fruit cake+golden pineapple rolls


tahun lepas time orang lain dapat bonus duet raya, bos aku pon gigih gak nak bagi bonus. tak nak ketinggalan. so di baginya bonus kat semua staff dia satu malesia neh. bonus satu kotak kek buah.

tahun ni plak masa kecoh staff gomen dapat bonus minimum rm500, sekali lagi dia tak nak ketinggalan. klu tahun lepas the delicious fruit cake, dis year dia up jadik dua jenis kueh raya. kek buah tu menten tp dia tambah ngn tart nenas eh silap golden pineapple rolls namanya :P




tahun depan klu up jadik tiga, aku harap dapat kek pandan hikhik

apapun makaseh la untuk kueh raya ni. bak kata kak siti otai, dapat kek ngn tart nenas free. dah ada dua jenis kueh untuk raya nanti..ayat penyedap hati la tuh wakaka :))


p/s: eh lupa lak nk buat kecoh..congratz ahmad faizal dan jue sbb tak lama lagi akan jadik daddy and mommy hikhik


Tuesday, August 9, 2011

count on me


dengar sini semua wahai :


kawan-kawan sekolah

kawan-kawan U

kawan-kawan opis

kawan-kawan belog

dan kawan-kawan lain jugak


lagu ini untuk anda-anda semua :))






ya bukan lagu raya..lagu raya tgu raya na kihkih..



p/s: maseh baya sbb bagi lagu ni tadi :D


Monday, August 8, 2011

campak-campak ramadhan episode dua

ewah campak-campak ramadhan aku ada 2nd episode tuh kuikui. kali ni menda lak la aku campaknya..

ok petang tadi balik kerja aku buka peti ais. aku nampak satu tupperware agar2 sirap semalam yang tak habis makan. then aku nampak cocktail yang aku gediks buat semalam pon tak habis jugak.

so aku dapat idea camna nk habiskan dua2 tu tanpa membazir ngeh3..aku akan campakkan kedua2nya untuk menjadik satu hidangan pencuci mulut yang aku beri nama agar-agar sirap campur oren tropika sunquick bersama buah-buahan cocktail dalam tin :D..

bahan-bahannya mudah ja. agar-agar sirap yang dileburkan kembali. tak beragak cam lebur emas ja bunyik. ok di cairkan kembali..tapi kali ni aku tambah perisa oren sunquick perisa tropika sket. then aku tapis amek buah2 cocktail yg tak habis tu.





bila dah masak elok agar-agar siren, sirap campur oren wakaka, tuang ja la ke dalam bekas yang mmg tersedia buah-buahan tadi. dan hasilnya jadik la agar-agar sirap campur oren tropika sunquick bersama buah-buahan cocktail dalam tin mcm kt bawah ni..tah apa2 ja nama pon ..layan ja la aku tgh xdak idea nk update neh :P





rasa apa??buleh la..sedap la jugak :D


p.s: jgn risau blog aku xkan jadik blog masak memasak secara serius atau professional ya ekeke

Wednesday, August 3, 2011

campak-campak ramadhan

macam biasa la rasa macam rajin nk update blog. tapi idea mcm tak dak. selalunya klu idea tak dak camni, entry selalunya berbaur cari pasal..tapi bulan2 baek ni tak baek cari pasal.

so aku tukar sikit pengisian ngn berkongsi ilmu memasak ayam masak kicap yang lebih bertujuan sebagai proses pembelajaran khas kepada kawan baek aku hadra abid yang pernah suatu ketika dulu meng sms aku tanya camna nk masak ayam masak kicap .

jadik time tu aku pon bersungguh-sungguh tekan keypad hp taip cara-cara memasak ayam masak kicap. tapi tak lama lepas tu di balas dengan sms berbunyik "tak jadik la. anak buah aku tak makan pon".. T_T

so had kali ni aku persembahkan cara memasak ayam masak kicap versi campak2 asalkan buleh makan kuikui. sekurang-kurangnya buleh la telan klu tak mantap mcm mak-mak kita masak pon hahaha..

mula-mula sekali kita kena prepare bahan-bahannya. memandangkan resepi ni jenis campak2 ja so jgn heran asal nampak tak lawa mcm pro masak huahua. dah nama pon asal buleh makan kan..ingat ya ini bukan ketuk2 ramadhan tapi campak2 ramadhan namanya:D




bahan asas kicap. kicap masin ja ada pon xpa belasah ja. selalu orang pakai kicap manis ler.. then ayam yang dh goreng. tak tau orang lain goreng tahap camna tapi aku goreng jadik gitu. pastu bawang merah, bawang putih, halia, bawang besar, cili padi dan cili hijau. agak2 la kuantitinya, ikot ayam tu byk ka tak.





next step, ni baru betul2 main campaknya. so first sekali tumis bawang merah, putih dengan halia2 sekali. dah tumis sampai agak2 tak hangit tu buleh la masuk kan kicap. then tambah kan ayaq sket nak bagi ada kuah. lepas tu agak mcm dah masak kuah tu masuk kan ayam yg dah goreng tadi..last sekali sebelom nak angkat campak ajalah cili-cili dan bawang besar tadi tu dan kacau sampai sebati sebelom cedok masuk dalam pinggan.




dan ini la hasilnya ayam masak kicap versi campak2 ramadhan aku haha..klu jieha tengok bab presentation yang comot ni mmg kompom kena komplen. tapi tak apa dah biasa pon hahaha..

so pada had buleh la cuba lagi. moga kali ni jadik dan anak2 buah ko beselera makan hingga betambah2 nasik dua tiga pinggan. orang lain aku tau mesti terer nya masak kan. klu setakat ayam masak kicap ni rasanya dah pro kot..tapi tak apa buleh tetap cuba resepi campak2 ramadhan ni :P...


p/s: rasa nk menten ja segment campak2 ramadhan neh..tgu kot ada next resepi campak2 lagi yer :D