Thursday, December 20, 2012

apa yang powernya???


apa yang power sangat neskepe neh???




dah la dua ringgit, badan kurus. sedut berapa kali dah licin.


bukan elok untuk kesihatan pun klu amal selalu.


siap sanggup berjalan tengah panas pi kedai runcit cari dia lagi. 


jawapanya aku mengantuk terukkkkkkkkk masa kat opis. asal mengantuk cari neskepe. even nekad tak nak minum tapi kalau serangan mengantuk tu mai aku tewas. aku lupa neskepe ni tin dia kurus, harga dia dua ringgit, sedut berapa kali ja dah habis, dia tak baik untuk kesihatan dan demi dia aku sanggup menapak ke kedai runcit  -_-"


p/s : miss lolliyana lagi hantu neskepe dari aku. bila minum neskepe kompom teringat dia 

Wednesday, December 19, 2012

entry ni panjang sbb cerita pasal makan

so menda aku nk update neh??dari tadi aku asyik backspace aja. cerita pasal jalan-jalan cari makan aku ngn tahir kat melaka jalah yer hahaha. entah apa kat kepala aku dengan tahir entah tetiba nak pi melaka mengacau jieha. naik bus ok haha. serius aku tak ingat bila last aku berjalan jauh naik bus. mmg aku malas benar naik bus klu nak ikut tu. tapi sbb plan nak drive sendirik kena kansel dan tiket train habis, bus jugak la jadik pilihan. habis jugak la plan nak merayap kl dulu T_T

ala melaka klu aku nk crita pasal tempat best kat sana pun mesti hampa dah malas nk baca kuikui. so cerita pasal makan jalah yer. mau taknya dari start sampai pagi jumaat tu jieha asyik suap aku dengan makanan aja. mula-mula nasik lemak kat kedai tepi jalan on the way nak pi rumah dia dari melaka central. nasik lemak weh mana buleh tak sedap. tapi serius sambal nasik lemak tu sangat sedap!! mcm biasa sedap sangat so tidak la sempat amek gambar =P

tengahari sikit jieha pesan selongkar ja peti ais dia masak apa yang patut buat alas perut sementara dia kena masuk opis separuh ari. aku ngan tahir masuk dapur?? hahaha mmg habis la suma herbs kat dapur dia tu. tapi serius dapur ngn peti ais jieha mcm pantri master chef. cuma yang tak berapa nk master chef tu aku ngan tahir jalah. so terhasil la nasik goreng campuran semua herba dan telor dadar spesel. 

habis spesel la tu konon

balik ja jieha dari opis diajaknya kami pi mydin. nak cari bahan buat dangai katanya. tau apa tu dangai??tak tau tempat lain panggil kuih ni nama apa tapi kami utara ni sebut dangai la. kuih  campuran tepung dan kelapa parut yg kemudian dibakar dalam acuan. tapi jieha takdak acuan digrill ajalah tepung tu dalam pan. sedap la jugak even masa buat tu sambil baca resepi kahkah. jieha ni mmg rajin bukan takat dangai dia buat siap buah melaka dengan cekodok labu sekali. serius 1st time aku dengar dan makan cekodok labu. apa rasa dia??tanya lagi mmg sedap la :)

dangai tak serupa bentuk original tapi rasa buleh tahan la

malam tu makan asam pedas. apa la erti pergi melaka klu tak makan asam pedas. mcm biasa lupa nak amek gambar ekekekkeke. terus terang cakap aku bukan peminat asam pedas tapi sebagai pelancong yg mai dari kedah , aku tetap cakap asam pedas hajjah mona sedap hingga menjilat sudu. dan esoknya bangun - bangun tdoq dah tersedia mee goreng hasil sentuhan chef jieha. mmg 5 stars la hotel ang jieha wakakkaka.

lunch aritu makan ayam penyet sbb aku yang nak makan. serius nak mengaku nih aku tak pernah makan ayam penyet.so bila jieha kecoh cakap pasal ayam penyet, itu mmg aim aku bila p melaka. padahal kedah ada ja restoran ayam penyet tapi gigih nak makan kat melaka jugak ngeee.tapi sebelom tu lepak jco belasah donut sorang 2 ketul. balik rumah petang sket jieha buat salad kentang dengan fruit salad. tetiba betukar dari jawa ke omputih erkkk!!

meleleh-leleh  makan
malam tu belasah beger bakar rawang kat mitc melaka. amek set bugermbira yg sedap jugak. esoknya sambung jadik minah salleh. jieha buat breakfast potato grill. klu tak sedap tahir tak belasah satu tray muhaha. then lunch. ni paling hebat aku rasa. lajak pi muar makan cari mee bandung muarrrrr. klu tadi tahir belasah satu tray yang ni dia tak angkat kepala terus haha. siap tolong habiskan aku punya lagi. so tau la camna rasa dia kan ngeh3


berbaloi turun muar mmg tak nyesal punyalah

balik tu singgah pasar malam. jieha duk sangat promote nasik kerabu makcik sorang tuh. malam tu dinner nasik kerabu. melaka ke western ke muar tetiba ubah selera kelantan hahaha. tapi takpa yg penting suma sedap2. dan esoknya celik-celik mata dah siap nasik goreng jieha masak. nak cakap apa lagi mmg i lap u  la jieha =D

penutup acara makan-makan sedap kat melaka sebelom balik pekena nasik arab sampai semput haha. nasik arab nama pun mmg kompom-kompom la banyak. siap mintak bantuan jieha habiskan. klu aku sumbat jugak mau tekuar balik. dan akhir sekali mcm yun pesan bila sampai melaka mesti dan pasti kena cuba coconut shake. dan bila aku cuba mmg aku rasa rugi datang melaka klu tak cuba coconut shake tuh. nikmat ooooooooo.

sebagai konklusi trip  4 ari 3 malam kat melaka aku dengan tahir sangat enjoy, hepi dan sangat sangat sangat sangat sangat teharu dengan layanan jieha and fazrul. susah nak jumpa kawan mcm neh. seriously, trima kaseh banyak-banyak ;)


p/s : wahhhhh buleh tahan sweet maria elena kawen yer tetiba ngeeeeeeeee...

Monday, December 10, 2012

syokkkkkkkkkkk oooo


aktiviti waktu malam aku sekarang lepas balik keja. pertahankan kejuaran snap, donkey, old maid and happy family muhahaha. ada sapa-sapa berani celen???


snap

old maid

donkey

ikutkan anak buah aku ada kad happy family ja. tapi aku tengok naik lunyai kad tu, aku pun borong la snap, donkey dengan old maid tu kat popular. ala 8 kupang satu. sekali sekala budak-budak tu balik cuti sekolah apa la sangat 8 kupang. dalam kurungan aku yang beriya lebih kekekekkkee. syok ooo lama tak main benda ni. last main aku rasa masa sekolah rendah. zaman hingus meleleh hahaaha. 


p/s : moga takdak yg lari p popular cari happy family lepas baca entry ni ;P

Thursday, December 6, 2012

satu lagi kisah dogeng

cinta halal. satu lagi kisah dogengggggggggg yang hanya akan terjadik didalam drama hahaha. hero perfect. heroin hmmmm tak berapa nk ayu perangai tapi last2 hero bekenan jugak.





dalam dunia realiti ada hero nak awek perangai mcm ismi tu???selamba giler mengaku suka bos. siap ngorat depan-depan plak tuh haha. sempoi giler. feberet scene aku masa ismi baling tudung tupperware kuih. mmg epik!!

buleh tahan lawak la drama ni sampai habis la aku tengok masa tunjuk kat tv3 aritu. then masa kak ina tgk kt youtube aku join sekaki tgk jugak hahaha. ala sementara tunggu nak pukul 6. bos pun cuti habiskan annual leave jadik anak-anak buah yang dah clear annual leave buat la apa yang patut kat opis kuang2..


p/s : dah makin banyak drama melayu aku tengok sekarang..sila tepuk sket :D

Wednesday, December 5, 2012

blogger jemputan

mula-mula nak cakap entry ni bukan aku yang tulis tapi anak buah aku aliya yang tulis. dia nk tulis panjang-panjang katanya. so ampa layan jalah, bagi peluang. anggap jalah dia blogger jemputan :)


Chef Marina and Aliya
Aliya dan umi membuat beger special

bahan-bahan :
carrot salad kubis sos mayonis daging bawang tomato planta dan roti

cara-cara :
sapukan planta pada roti.bakar roti dan bakar daging.Letak daging di atas roti.letak salad di atas daging selepas itu letak tomato bawang kubis sos dan mayonis.

TERIMA KASIH  




asalnya aku nk update pasal dia jadik chef tadi.. tapi bila dia nampak aku letak gambar ni terus dia nak tulis sendirik. aliya anak buah aku yang duduk sabah. baru darjah satu. hobi dia suka memasak and dia nak jadik chef bila besar nanti. pengaruh masterchef sangat dia neh. lepas masak gigih nak buat plating bagai padahal orang lain tunggu siap ja nak ngap beger tu kekekkkee. oh chef marina itu ummi dia ya.


p/s : segala struktur ayat mmg aliya create sendirik :D

Tuesday, December 4, 2012

untuk yang menunggu Vlog ku

memandangkan ramai sangat yang nak tgk aku buat vlog aku pun tak sampai hati la klu tak menunaikan hasrat kawan-kawan tu. so aku pun tekadkan semangat untuk rakam video sendirik dan upload kat youtube. ya la sampai bedarah2 hidung yun punya merayu , tak sampai hati lak aku tak buat. haih ssh jadik org lembut hati neh. jadik demi kawan-kawan aku rela nekad dan pasti. bak kata org jepun gambateh!!


camni punya rayuan aku tak gamak nk kata tidak


so aku pun prepare la serba sket. ehhhh nak masuk youtube uollsss kena la prepare sbb apa silap-silap tecalon shouts award. buleh jumpa retis kpop kelassssssssss berangan muhahaha. mula-mula sekali aku cari shawl yang lebih kurang mcm gambar maria elena yang aku post sebelom ni. kebetulan la sangat mmg aku ada shawl yg lebih kurang mcm tu cuma kaler ja lain. haih mujur sungguh.

aku pun apa lagi lilit sakan shawl even tak pandai. dah berpeluh lilit aku pun praktis la cakap depan cermin. bila dah rasa puas hati aku pun on laptop. tunggu sat dia loading. dah habis loading aku pun kemain excited nak on webcam. tetiba aku kaget depan laptop. klu ada yang pk  aku nebes nk record video sendirik ampa mmg salah. aku sebenarnya kan hahaha tak tau nk on webcam kt laptop aku neh. seriously aku tak tau.

tolong la jangan buat muka tak percaya. aku cakap betul. so aku pun kansel la nak buat vlog aku yang petama. kiraya mmg aku tak buat dah la kot sbb tak reti kan nk on webcam. kat mana entah nak tekan. susah tul la pakai asus ni. buat laptop sampai org cari webcam tak jumpa. 


gambar guna balik enry aritu kuikui

apapun aku nak tegaskan kat sini ini suma salah asus bukan salah aku. aku dh beriya tp punat webcam aku tak jumpa. terus kena kansel ish ish ish. maap ya suma aku tak bermaksud tapi asus yang memaksa. harap suma faham la ya :)


p/s : jgn la bekerut dahi tak pecaya, kisah benar ni

Monday, November 26, 2012

tak rela

anak-anak buah aku gelak sakan tengok master chef especially part izyan. sebabnya depa kata muka izyan tu mcm aku. aku kerut dahi tanya kat mana samanya??depa jawab sama la sambil gelak. aku mmg  tak rasa sama langsung. 

pelik aku part mana yg depa nampak sama tu. asal izyan kuar ja depa gelak. hamboih suka sangat. tapi seriously kat mana yang samanya?braces??aku tak pakai pun even teringin jugak kadang2 ahhhhaa. tapi harap la aku akan pakai. takdaknya  aku rela nak  sakit pakai gigi besi tuh. 



tang mana yg samanya??? kaler kulit pun kompom2 tak sama dah..aku kulit ala beyonce kot kuikui

 
izyan ok la. aku layan jalah klu nak jugak depa kata sama. tapi bila uda buat onar kt wall aku cakap muka aku sama mcm maria elena, itu tak buleh. mmg tak logik dan tak tercapai dek akal. mcm nk pitam depan laptop haha. sangat tak sesuai uda. tak sesuai sambil geleng kepala.

aku rasa dah sampai masa ang pakai spek la uda.  dekat mana yg kami samanya??mcm aku cakap tadi kaler kulit aku ala-ala beyonce dah kekeke. klu ada 1% pun persamaan tobat aku nak ngaku sama hahaha. maria elena = fizah elena?? tidak tidak!!aku tak rela wakakka.


habis cari yg konon iras2 aku..ngek ja uda mmg tak sama langsung wakakkkaka


p/s : update time tenet slow giler mmg best!!

Thursday, November 15, 2012

popcorn + konpius


ada sapa-sapa yang gila kan popcorn mcm aku??? tetiba plak sedar aku suka makan popcorn. gigih beli popcorn GSC even tak tengok movie kuikui. beli paling besar lak tu. puas hati sampai ke petang duk kunyah benda tu jer heh.





 stended aku akan kuar entry tak dak motif camni bila aku dlm keadaan busan tahap gaban. aku sampai konpius  dengan hari dlm minggu ni. rasa mcm dah sabtu tetiba rasa mcm ahad sbb esoknya kena keja hahaha. tak pun mcm aku tgh bawak keta jln sket jumpa traffic lite merah lepas tu hijau then stop merah balik. hmmm..apapun selamat bekerja and selamat berhujung minggu jugak eh??


p/s : srius tak dak motip entry aku neh -_-"

Saturday, November 10, 2012

nak kawen ni!!

arini kawan baik aku miaanis kawen ;). akhirnya tecapai jugak hasrat dia nak kawen tarikh lawa  hihi. 101112. jodoh pertemuan kat tangan tuhan. sapa sangka kawan sekolah rendah yg duduk kampung sebelah tu lah sebenarnya jodoh yang tertulis. dulu beriya nak kawen orang jauh sekali Allah bagi orang dekat sangat haahah. power tak power doa ibu nak menantu orang dekat ekekeke. 

so arini akad nikah gambar takdak lagi sbb aku tak bawak camera. hp mmg tak canggih so harap la nk ada camera lawa. jadik aku rasa tunggu jalah gambaq official photographer. tapi hujan lebat sangat siap angin kuat, tak dapat la nk amek gambar outdoor. aku pun tak dapat la amek gambar berebut sambut bunga tangan dia mcm selalu buat tiap kali kawan aku kawen hahaha.



gambar guna balik entry dulu..gigih nk letak gambar berebut bunga jugak tu kuikui

cuma arini ada kenangan masa kami on the way nak pergi makeup. biasa la aku jadik drebar bila kawan kawen . actually kami dah lewat. janji ngn mak andam tu kul 12.30 tapi gerak dari rumah dia kul 1. dah tu kat masjid kena ada dlm kul 2.30 sbb tok imam nak nikah around kul 3 camtu hmm.

jadiknya aku sebagai drebar mmg kena speed sket la kan. masa tekan minyak tu ada plak polis buat roadblock. dari jauh dah nampak so slowkan  la keta. aku ingat selalu polis ni dia tak tahan keta. yang jadik mangsa kena tahan moto. tapi elok ja moto-moto depan aku tu lepas. aku plak yang dia tahan.

tak sempat bukak tingkap aku dah jerit dalam keta  nak kawen ni!! laju ja aku cakap camtu budget dia tak dengar la. tapi agaknya dia faham kot gerak mulut aku hahaha. dah tu clear sangat nampak dila tengah pegang bunga tangan mia. mia lak tangan merah berinai  kehkeh. terus dia suruh jalan tak jadik nak tahan :D

bedekah gelak kami lepas dia suruh jalan. rasanya dia pun nampak kami pakat gelak hahahaa. tapi srius la mmg nak kawen pun. siap lewat kot. tapi alhamdulillah sampai serentak ngn rombongan lelaki ngn famly mia. elok ikot belakang keta depa mcm konon bekonvoi sekali nak masuk masjid padahal pecut tak hengat hihi. hujan pun turun lepas ijab kabul. hujan rahmat kata mama mia :). so congratz to mia and zaff. semoga kasih sayang kekal sampai ke syurga aminnn. 

p/s : bila mia kawen ni takdak la kawan melepak kfc mlm2 nanti 

Tuesday, November 6, 2012

dah faham kenapa


wah sedap rupanya suara bf epalejau ni. padan la dia suka sangat kat mamat tu. tak heran la ratus-ratus episode pun dia gigih jugak tunggu. ooo dah faham kenapa.





hahaha tak habis merapu dari pagi tadi. tapi serius sedap ar suara si apa ah..sat aku nk copy nama dia dulu. ha si randy pangalila. dah banyak kali cerita pasal dia pun tetap tak ingat nama dia apatah lagi nak eja kuikui. 

pada yang nk cakap baru tau ke suara dia sedap???ya aku baru  nk tau..baru dengaq mlm ni lagu dia.. 1st time dengaq. tu pun tenampak kat youtube kihkih..


p/s : nad si randy ni la la bf epal tu ;P

Monday, November 5, 2012

cari semangat


selalu letak video petronas raya posa ja kan. sekali sekala layan video deepavali petronas ok kot. semangat 1 malaysia nama pun 






bersemangat terus kan lepas tengok??? ok aku merapu kehkeh.



tengah cari semangat nak perabih marking midterm paper students sebenarnya neh. dari minggu lepas  lepas tak habis-habis lagi  -_-"



even maybe tak byk mcm ticer epal tp cemuih  jugak nak cek satu2


p/s : dengar2 HQ dah approved lecturer baru tapi tak tau bila dia nak masuk


Friday, November 2, 2012

sedap hingga menjilat kaki

tiap kali mcd kuar produk baru mmg gediks ja kaki nk try. kfc lak payah sket rasa nak cuba. so bila mcd kuar ngn samurai beger beriya sakan nak cuba. baca plak status adik aku kat fesbuk dinner ngn sakura katanya. bila aku tanya sedap ka??dia jawab sedap sampai menjilat kaki. ya aku tau sengal lagi sengaja bunyiknya.

ini tak buleh jadik terus skype tahir. tapi biasa la nama ja duduk satu negeri tapi cuti ari  lain-lain. mmg tunggu sampai cuti hari raya haji baru dapat jumpa. so melangkah mcd tu dengan harapan ada lagi samurai beger tu. dan yes ada!! excited beratur even ramai orang. tapi masa beratur dua-dua cakap gigih kita ni kat rumah punya banyak daging korban nk jugak makan daging samurai ekekkeekeke.

masa tengah makan dua-dua asyik menambah sos ja hahaha. dah nama pun tekak org melayu sos manis jepun tu mmg tak berapa nak kena la. conclusion nya ayat sedap hingga menjilat kaki adik aku tu mmg konspirasi melebih-lebih nak menunjuk kat aku sahaja. tak mengambar kesedapannya sangat pun.


maybe sedap cuma tekak aku ngn tahir tak berapa nk serasi kot

dah tu kemarin kak ina ajak mkn kfc. kak ina opismate aku ni peminat ayam kentaki. aku lak tak berapa nk minat kfc kecuali krusher lemon fresh fizz. suka sangat la kan sampai rela tanam daun pudina konon senang bila-bila nak minum buleh buat sendirik kat rumah. beli lemon ngn sprite ja tapi hampeh tak naik pun aku tanam. teknik salah mungkin heh.

so kak ina mcm biasa oder snack plate. aku yg mmg akan blur tiap kali bediri depan kaunter kfc tu nampak gambar zinger double down. pernah baca ada yang kata sedap ada yang kata tak berapa sedap tapi tak apa la try la sekali kot sedap ka kan.


ahhhhhhh meleleh ayaq lioq..sedap gilerrrrrr hahaha

bila dah try terus rasa wah ni baru betul-betul menjilat kaki hahaha. serius sedap giler double down neh. sbb ayam tu ada rasa pedas sikit-sikit kot. klu ada yang ajak kuar makan kfc arini kompom aku order lagi haha. teringat keluarga iskandar mak jah komen status abang long bila dia upload gambar nasik lemak "nafsu syaitan tu long" ekekekkee..tapi ah sedapppp!!


p/s : arini mia ajak kuar.. peminat kfc ajak kuar adakah kami akan singgah ke kfc??kuikui

Wednesday, October 31, 2012

en todd

yeayyyyyy ole eh silap onde-onde dari bandung dah sampai muhahaha. excited bukak kotak. dah buka tengok isi dalam terus tersengih sambil garu kepala. hmm nak kenakan aku ke apa budak ni??nak tau epalejau belikan aku apa??tengok ni tadaaaaaaaaa!



en todd junior??hahaha


beg ngn key chain tu ok lagi tapi dekat kura-kura tu motifffff ???? nak ulang surprise housemates aku masa kat puncak dulu kah??hahaha. sengaja hadiahkan besday aku kura-kura comel sbb tau aku bukan jenis yang suka benda-benda cenggitu. 

dlm rumah tu aku jer takdak teddy bear, moo moo or menatang-menatang lain buat teman tdoq. serious aku tak berapa nak gemar. errr bantal pun tak lebih dari dua bijik. lebih aku rasa semak ngeh3..apatah lagi nak letak segala teddy bear atas katil aku tuh.

sangat bukan aku sehinggalah kejadian aku dihadiahkan sekor kura-kura kacak yang aku bagi nama en todd!!mmg malam itu dlm sejarah bila aku share katil dengan dia demi kawan-kawan. even esoknya aku kena gelak ngn miss lolliyana sbb bangun-bangun dia nampak kura-kura mata besaq tegolek elok punya sebelah aku. eleh gelak mcm dia tak terlibat ja dlm konspirasi mengenakan aku tuh.


en todd 2012. masih kacak even cengkerang dia dah tekoyak sket kuikui




sampai saat aku tulis entry ni pun aku tersengih lagi. tergelak ingat konspirasi mengenakan aku dengn beli en todd ni. even aku awkward gilerrrrrrr time tu nak letak atas katil tapi demi jaga hati kawan-kawan aku rela haha. tapi tak lama sangat pun aku bela en todd. kecomelan dia buat dia selalu kena kidnap ngn ate, chepah and epalejau. ha duduk la ngn depa aku ok ja ekekekeke. 

tapi bila dh habis belajar aku amek balik en todd. uih memori tuh. sampai sekarang ada cuma aku tak letak atas katil la. aku simpan elok-elok dlm plastik atas almari mmg aku tak buang. so bila epalejau belikan aku en todd junior ni aku terus cari balik en todd lama.

nak amek gambar punya pasal dan demi nk buktikan pada kawan2 yang hadiahkan aku en todd ni aku still simpan hadiah kome tau ekekeke. dan insyaAllah en todd junior ni pun akan aku simpan elok-elok jugak :)


p/s : terima kaseh had belikan aku siap pos dari sabah tu ;)

Thursday, October 25, 2012

soal kawen


salam aidiladha suma :)

1st aku nk cakap tima kaseh kat matlutfi sbb latest video dia buat aku ada idea nk update kehkeh. aku dh cakap kan aku takdak idea langsung skrg ni. bekobar click new post tp tak jadik2 jugak satu entry. acener??

so latest video pasal drama - drama sebelom kawen. serius sengal gilerrrrr especially part org kedah tak pandai sebut coklat. duk cekelat cekelat cekelat hahaha. kami org kedah ni tak dak istilah gula-gula ka sweet ka lolipop ka coklat ka semua kami bantai cekelat. jimat pekataan habaq ang!!





tapi benda yang bagi aku idea nk update bila aku baca description dia suruh dengar lagu alleyacats soal kawen. yep 1st time dengar dan mcm matlutfi cakap lagu tu bagus pada yang nak kawen and maybe pada yang  belom nak kawen mcm aku ;P





aku suka kat part orang kawen kita kawen. well, kawan2 aku kebanyakannya dah kawen. so bila kawan-kawan dah pakat kawen aku pun pakat pi kenduri depa. mkn free kot rugi la tak pi ;P. jadik bila pi kenduri sedara mara best fren aku suka sangat nak tanya aku bila pulak??jawapan boring aku kat depa "hmm tengok la" sambil tesengih muka tak bersalah muhahaha.

bila aku bagi jawapan boring tu kat depa mula la aku dapat  kata-kata motivasi free mcm doa banyak-banyak insyallah ada, duk tunggu apa lagi??, jangan tunggu lama-lama. itu biasa sangat. ibarat mcm masuk telinga kiri  kuar telinga kanan la heh.

cuma ada satu ja yang aku bekerut dahi sampai arini. ayat yang dibisikan ditelinga aku oleh seorang makcik tatkala pipi kami berlaga masa bersalam nak balik. dia cakap jgn putus asa pizah!!. adeh makcik, bila masa pulak  aku frust menonggeng sampai putus asa tak kawen-kawennya? elok ja aku makan kenyang tdoq lena . tak sesuai tak sesuai haih..

jujurnya dari hati nurani aku ni even kawan-kawan aku ramai dah kawen , aku rasa tak perlulah aku pun gelabah gedik nak kawen jugak.  tipu la klu aku cakap aku tak terasa busan bila online takdak sapa nk besembang mcm dulu, bila pizza or mcd kuar benda baru dah tak dak geng nak ajak try and maybe topik kami nak bersembang dah tak sama lagi dah. lama2 aku pun dah terbiasa dan tak berapa nak amek kisah sangat. ala running man kan ada nk tengok hahahaha. ngek!! yang penting bak lirik lagu ni klu sudah ada jodoh tunai saja keinginan. so peace ;)


p/s : mcm jadik panjang jugak entry ni hhaha..err ada bunyik2 serius tak??:P

Friday, October 19, 2012

om

"abang dapat laptop baru. om dapat laptop lama, yang takde hurup G tu" haahha serius aku rasa  mcm nk sekeh ja om bila dia cakap camtu. tapi ada ke benda yg dia cakap aku rasa tak mau sekeh???ekekkeke.

om or omar budak demok dlm keluarga iskandar. bijak sebenarnya tp pemalas gilerrrrrr sbb tu selalu turun kelas sampai mummy ngn ayah dia tensen. sangat taksub dengan angry bird and cita-cita dia nak jadik pakguard T_T




dek sbb selalu turun kelas dia rasa dia bodoh sampai tepk dia anak angkat gara-gara tak pandai mcm abg dia sal. padahal yg anak angkatnya si sal or salehudin. sengal om bila  dapat tau sal yg anak angkat. sal kunci diri dlm bilik tak nak kuar even mcm2 parent dia pujuk.

masa ni la om cakap "klu abg anak angkat abg buleh kawen dgn malin!!"siap buat suara manja malin, kazen depa yg konon tetiba datang nak pujuk sal. "abg, keluar la, ni malin ni. malin rindu sgt kat abg, kuar la" serius rasa nk penampar om time ni haha. tunggu lagi, sepantas kilat sal buka pintu kuar ekekeke.


om tgh pura2 jadik malin

uih hebat ang om. habis dialog ang  aku ingat neh hahaha. tak pernah pernah  aku ingat script drama melayu. lirik lagu pun aku tak berapa rajin nak ingat sekali dialog sengal om, baik punya ingat muhaha. adeh habis la mesti rindu om merapu ar pasni kuikui. 

sempoi tul keluarga iskandar. mcm tak berlakon ja, nampak real. tu pasal tak sedar eh dah episode 15, tuptup lor habis. pada yang tak tengok sila la layan kat youtube. aku yg  bukan spesis tgk drama melayu online pun gigih hadap youtube tgk episode-episode yang tertinggal hehe


p/s : hadap new entry berejam pun lom tentu siap satu entry...idea tak mencurah2 mcm dulu 

Thursday, October 11, 2012

ala saja-saja ja tu


mula-mula sekali aku nak bagitau ini namanya ole-ole ya




dan ini pulak onde-onde namanya





  aku tau ja beza dua benda ni. saja-saja ja aku komen bawak balik onde-onde dari indon tu. begurau nama pun. kata kawan-kawan..
 

 


ayat cover ayat cover hahahaha


p/s : serius tak perasan..lari tutup muka malu kui3..

Tuesday, October 2, 2012

lupa daratan


hampir-hampir nak kena luku ngn tahir bila dia cakap dia nk minum chatime tapi aku tanya pedia tu??? biasa la org kampung tak kenal sangat benda-benda camni muhahaha. mcm kes coolblog dulu. tak ingat?? ekekekeke. cuba cakap mcm yg dalam video unfold tu aku tau la. cuma aku tak perasan lak ayaq tu nama dia chatime. ooo chatime nama dia rupanya hmm..


pengaruh chatime gara2 unfold 


ok tak pa kita try. tahir order latte regular. aku yg tak berapa nak kenal chatime oder passion fruit LARGE!!



yg masam2 tu mmg feberet aku la. .tahir taste omputih , latte tuuuu  ;P


lupa daratan kan???stended!! hhahahhaa



p/s : gambar konon nk buat  entry ala2 travelog . tapi lepas tu suma gambar merapu jer lebih kihkih


Monday, October 1, 2012

awet muda sungguh!!

balik kerja tadi aku bukak tv. dlm kul 7 camtu. aku jarang bukak tv time ni selalunya. bukan nak habaq kata baguih sangat tak tengok tv waktu tu tapi kang klu aku sangkut ngn drama akasia tu mula aku nk semayang magrib kul 8 kuikui. sbb tu jgn duk mula tgk.

jadik dek sbb aku tak mau terjebak dan tersangkut dengan drama slot akasia aku tukar channel tv8. kuar plak drama cina hong kong. aku rasa kan last aku layan citer cina hong kong ni zaman duduk merbok kot. tu pun sbb ada geng nk turun lepak bilik tv. tapi tak dasat mcm zaman sekolah la.

mau taknya zaman sekolah duduk rumah. intenet zaman tu pun pakai dial up ja. slow tapi mahai gila. jadik tv adalah segala raja bentuk hiburan even masa tu ada tv1 sampai tv8 ja. tu pun dah hbs enjoy tgk tv. skrg even ada astro kadang-kadang aku habis tekan gak channel tp tak dak pun yg aku bekenan nak tgk. 

masa tu ang habaq  mai channel mana yg ada crita cina mesti aku layan. dari crita pakai baju perang segala dinasti sampai ke pakai baju pilot hensem bergaya kehkeh. uih tu tak masuk lagi genre febret  aku dulu mesti la crita polis-polis neh.


gambar lama so jgn cakap "camni bergaya "??? hahahha


kira gerak khas tu mmg tak mampu nk lawan detektif hong kong punyalah. bijak tangkas bergaya dan kacak. maap ac mizal ketinggian mu tak mampu memikat hati ku untuk  menonton gerak khas. apa, roda-roda kuala lumpur?? oh buat-buat tak dengaq hahaha.

tapi tadi lepas aku tertengok drama hong kong kat tv8 tu aku terperasan dan tepikiaq satu benda. kenapa aku rasa dan nampak pelakon drama hong kong ni sama ja dari zaman aku sekolah dulu???mcm tak tukar ja pun hahaha. biar betik aku dah habis sekolah bertahun kot tp pelakon drama ni duk menten orang tu jugak??wah awet muda sungguh. botox ker??????ekekekkeke


klu tgk poster ni tak berapa nk clear. cer try tgk kat 8tv sok hahaha


p/s : tenet slow..nk tunggu load gambaq pun bejanggut tunggu

Tuesday, September 25, 2012

gaya dedikasi


 it's raining cats and dogs. 




bukan nk poyo tapi  hujan turun lebat tadi.


last week masa kelas ada topik pasal idioms. ada dibagi contoh ni. 


aku konon buat lawak ngn bdk-bdk tu. yalah musim-musim hujan la katakan. 


aku cakap la petang kang klu hujan jangan cakap hujan lebat tapi cakap la it's raining cats and dogs!!


baru kamu apply ilmu dlm kelas.


cool kan???ada nampak gaya dedikasi tak kat situ??


ya rite aku tau itu soalan mintak penampaq hahaha


p/s : dedikasi la sangat..slide kelas esok tak belek lagi ngeeeeeee...

Saturday, September 22, 2012

mmg tak berani


ada berani naik roller coaster sambil menyanyi??? ko mampu??? 

running man jer kot mampu kuikui


jgn heran asal variety show korea lawak. sbb benda2 camni la kekeke

tak payah nyanyi pun aku tak sanggup naik. aku ni bila p theme park aku main benda yang level budak-budak ja. naik keta comei-comei pusing taman fantasy, naik keta api masuk rumah antu yang tak berapa nak seram, naik mini train or bumper car  dan benda-benda lain yang mmg dicipta khas untuk budak-budak. 


aku ok jer beli tiket mahal tapi naik benda ni hahahaha

dlm sejarah aku naik benda yg dicipta untuk org dewasa ada tiga ja. spinning orbit dengan dizzy izzy kat cosmo world. spinning  orbit tu masa aku naik rasa tak la ngeri sangat pun. buleh lagi la klu nak ajak aku naik. 

tapi menatang dizzy izzy tu harap aku nak naik lagi dah . mmg la tak ngeri tapi dah nama pun dizzy mmg aku pening naik dia. dah tu acener aku nak naik roller coasternya??? apa??? DNA mixer???kim salam jauh-jauh jalah ekekeke.
 
then sama la masa p genting pun. satu-satunya  yang aku main pirate ship. uih yang ni tak pusing sampai pening tapi rasa nk tecabut perut dgn jantung. makin lama makin tinggi. sakit ja perut mcm kena tekan. mmg klu pergi lagi aku rasa aku tak naik dah. biar la aku naik keta api msuk rumh antu yg konon seram tu hahaha. 


kredit utk tuan gambar tu..pinjam yer

tapi aku ni pantang ajak. ok jer klu nak pergi tempat-tempat camni. asal buleh kuar begumbira ngn kawan-kawan aku takdak hal.  jadik tukang amik gambar ampa tengah jerit main benda-benda alah tu pun takdak masalah. yg penting gambar aku kena ada hehehe


p/s : roller coaster pun aku buleh entry kehkeh..takdak benda  nk citer la tu :P

Wednesday, September 19, 2012

bila akak memuji


ok ni entry pasal najwa latip. eh najwa lagi, dah betukar jadik peminat ka??hahaha. biasa la bila up entry pasal najwa latip aku  kena bahasakan diri aku ni akak. baru la nampak jurang usia ekekeke.

dulu akak pernah cakap akak kureng sket ngn lagu adik najwa yg ada adegan gaduh-gaduh manja tarik camera tu. tapi tetap akak view video clipnya. kira mcm akak pun ada sumbang jugak la dekat jumlah view yg cecah juta-juta tu ;P

lepas tu adik najwa kuar plak ngn lagu kosong. pergh akak lupa terus akak pernah cakap akak xleh hadam lagu sebelom tu. akak siap ulang dengar ooo lagu kosong. kira lirik dia akak buleh hadam lagi la.
 
then tetiba meletup plak lagu kuatkan radio kuatkan radio anda!! adik sangat nampak cute masa menari dalam keta dengan sleeq. siap akak oder lagi lagu tu kat akak tahirah. dia mmg pandai bab2 download ni. akak tak pandai sbb tu akak oder jer haha. klu buleh ikat tepi mmg akak suruh akak tahirah bungkus ikat tepi hihi. 


akak puji adik najwa comei masa ni


dan sekarang akak harus cakap lagu-lagu adik najwa semakin matang bila adik kuar ngn lagu adamu. akak suka lagu tu. lirik kali  ni mmg akak puji. sangat membawak makna pada yang mendengar. melodi pun sedap. ha sudah ayat akak dah bunyik mcm juri juara lagu la plak. sama la kali ni pun akak oder dari akak tahirah jugak. tapi dia tak faham ikat tepi tu apa hahaha.






ok sudah2. merapu teruk aku mlm ni. penat aku nk bahasakan diri akak wakakaka. tahir pun dapat peluang guna nama penuh mlm ni. akak tahirah tu hahaha. bkn senang aku nak tulis nama penuh dia kat blog aku ni ngeeeeee..


p/s : campur ni baru 4 entry . rekod paling malas nk update rasanya kuikui

Thursday, September 6, 2012

indahnya merbok

aku selalu cerita pasal memori zaman belajar aku dulu2. then aku suka sangat mention nama kawan2 aku kat kebanyakan entry. seriously kebanyakan depa-depa adalah kawan-kawan aku masa diploma. dan sesungguhnya jugak zaman diploma adalah zaman best giler even kami tercampak dalam kebun getah kat merbok. 

tau kenapa best kat merbok??kat merbok kami semua becampur. masa tu tak banyak kos pun. ada kos industrial design, public admin, banking, business admin, account, pre law and kos aku information management. tapi itu la yang buat memori merbok jadik memori indah kami :)


uitm merbok, kedah - gambar aku cilok kat fb jieha :P

then kami masa tu still dapat kolej. so bila duduk kolej kami berkongi bilik dengan roommate lain2 kos. dah tu toilet pun kami share. mmg komunikasi dengan lain-lain kos tu terjadik secara semula jadi. sbb tu bila tercampak kat lain2 kampus masa dgree, semua akan cakap benda yang sama. tak best mcm kat merbok. 

mcm aku masa orentasi aku sebilik ngn sha'a budak public admin. then habis orentasi aku duduk ngn anith budak account, emi budak bisnes, syanie budak pre law. dari shanie aku kenal mawar ngn ninie. lepas tu masa part 3 aku pindah bilik duduk plak ngn naim budak banking. dah kemudian duduk dengan naim sebelah plak bilik has. terus bilik aku jadik port has melepak.

then best fren aku kat merbok classmate aku jieha. jieha ni plak sebilik ngn tahir. tahir budak bisnes. depan bilik jieha bilik classmate tahir, cheda aka kekasih lama aku hahaha. serius ngek giler. masing2 suka melawak kasaq. dah tu sampai arini even cheda dah kawen dia still panggil aku kekasih lama dia ekekeke


edit biar nampak klasik sket baru memori haha

klu nak ikot ramai lagi. aku baek jugak ngn abby budak public admin and abby budak art. sorang org perlis sorang lagi org pahang. classmate merangkap best frens aku tak yah sebut la kan. miss lolliyana, cikgu mahfuzah, epalejau, udalolli, yun, skinz, chepah mmg selalu sangat jadik mangsa dlm entry2 aku ngeh3..

 klu nk betul2 ikut rantai frenship tu ada lagi yg tertinggal ni. tak tau nk kait camna lagi dah. kang pening lak org yang membacanya tu. klu ada yg tanya, contact ka sampai sekarang??cukup2 la aku cakap pakcik google awesome tak perlu la aku cakap fesbuk pun awesome wakakaka.


p/s : err entry kawan2 lagi..maap2! :D

Monday, September 3, 2012

oh my english!!


 ini oh my english versi aku 


4 file , 4 subjek , 4 kelas dgn student paling ramai T_T

bukan mr henry middleton from england tapi miss hafizah dari kedah jelapang padi oiii!!

mcm aritu kena jadik bidan terjun mengajar english sampai lecturer baru masuk. kuasa sorang staf bila bos serah teaching file tadi apa la sangat. angguk dan sambut teaching file tu jalah.

even dlm ati menjerit aku tak pandai mengajar lor. nak nak subjek english! cuba bagi sejarah kat aku kompom sengih sampai ke telinga. tapi tidak pada english sbb i sound stupid when i speak omputih!!


p/s : jgn ada lagi yg bagi contoh ayat i love you, i don't love you kat aku kali ni harap2 nya "-_-

Saturday, September 1, 2012

pakcik google awesome!!


pakcik google sangat hebat. dia sangat awesome pada aku. pakcik google telah berjaya membantu aku mengatasi masalah malas nk blender cili kering untuk masak bihun goreng haahaha. serius masa buka peti ais nak goreng bihun, cili blender yang selalunya dah blend siap2  habis.




aiyooooooo dah la nk cepat sbb chepah tetiba call nk datang beraya. rumah dia ngn rumah aku jauh mana sangat. paling worst masa tu sorang-sorang kat rumah. chef fatimah aka mak aku kuar la plak.

so bihun goreng tomyam laju ja muncul kat kepala aku. semua bahan2 yg  pakcik google tu cari ada. duduk kampung kan daun limau purut dengan serai tu belakang rumah ja. takdak hal la. pes tomyam pun ada stok dlm peti ais. semua complete la konon sehinggala masa nk menumis baru perasan pes tomyam tu eleh sikit la sangat . argh tak kira dh separuh jln tak kan tak jadik. belasah la jugak buat.

dalam keadaan ala-ala master chef tu aku berjaya jugak buat bihun goreng tomyam untuk pertama kali nya. even kurang rasa tomyam  tapi janji ada bau. ya la dh letak serai ngn daun limau mesti la ada bau tomyam. err budget master chef sbb duk terbayang chef zubir ulang cakap anda ada  30 minit saja lagi!!kan kejar masa siapkan sebelom chepah sampai kekekeke.

gambar chepah snap tapi sengaja dikaburkan utk menutup segala kelemahan yg ada kehkeh

bihun siap digoreng sebelom chepah sampai. siap ada dessert ooo agar-agar strawberry kehkeh. sempat beku sebelom chepah sampai jugak. jgn kagum sangat agar2 serbuk tu buat ikot arahan kat belakang paket  ja. dunia dh canggih, semua segera sekarang. cuma kena ada stok kat rumah. klu ada orang buat tekejut nak datang rumah tu semua mampu dihidangkan secara pantas kuikui. ditambah dengan ada nya pakcik google semua pasti tiada masalah. sebab tu aku cakap pakcik google sangat awesomeeeeeee!!hahaha


p/s : bihun goreng pun google??bihun goreng tomyam la klu yg biasa letak cili kering tu tau hehe

Sunday, August 26, 2012

seminggu berhari raya

ha puas masing-masing cuti seminggu beraya???puas melantak ketupat lemang rendang bagai???esok rasakan masuk opis semula muhahahhhaahhaha. ok itu aku gelak kat diri sendirik sebenarnya.malas giler  nk masuk keja balik neh.

so apa yg best raya??biasa la raya pertama ngn kedua aku duduk rumah ajer. maklum la bibik basuh pinggan dan cawan tersohor nama pun. mmg tiap2 thn aku jalah calon pilihan pegang jawatan tu. haih tak apa-tak apa aku pun ok ja ngn jawatan tu. lagi best sbb aku malas nk kuar rumah kuikui..

gigih letak gambar basuh pinggan hahahaa

pada aku raya ni yang bestnya ada tiga benda ja. 1st tanya lagi cuti la hahaha. campur gedik amek ari jumaat before raya tu mmg cukup 10 ari cuti. tapi kan aku ingat aku ja lama cuti. sekali ada kawan aku cuti sampai ari medeka. cer kira berapa ari dia cuti???ah lambat meh aku gtau ja terus 14 ari ok. nak tau sapa orang tu??cik nurul alkailani or nama glamer dia ngn kawan2 chepah hihi. baru ingat  nk belagak cuti panjang sekali dia balas sampai medeka tak jadik terus. 

lepas tu yg bestnya raya ni sbb akak abang ngn anak-anak buah semua balik yehaaaaaaaa. mmg kecoh rumah tapi best giler dapat jumpa budak-budak tu. then kawan-kawan yang duduk jauh pun dapat jugak jumpa sebab balik cuti. ala kawan-kawan yang konon duduk senegeri pun tunggu raya jugak nk jumpa la kan hahaha. tak gitu tahir??ekekekeke. patutnya kuar entry khas tajuk beraya bersama kekasih lama ni wakakaka. wait insyaAllah coming soon :)

yang nombor tiga best and aku rasa semua akan setuju ngn aku mesti la pasal makannnnnnnnn!!hahaha. giler heaven time raya ni bila citer pasal makan. sebut ja apa yang takdak??mmg semua sedap-sedap lah. yang paling aku suka mesti la ketupat dengan serunding. tapi makan banyak sangat ketupat daun palas ni mula la mata tu tak larat nk bukak sbb mengantuk . tapi sedap punya pasal aku belasah jugak cukup-cukup ngeeeeeee



p/s : tunggu acik update blog.tak sbar ni :P

Wednesday, August 15, 2012

balik raya dulu-dulu

camna bila hati dah kat kampung badan jer tinggal kat kampus lagi. camna bila hadap buku dan assignment pun tak masuk kepala dah. camna bila mulut tak habis2 asyik menyanyi lagu balik kampung dan camna bila tiket bas dah beli sekali lecturer cakap ok kita ada test malam tu???ada rasa nk pengsan???kuikui

well ini kisah benar ok.  pengalaman masa belajar kat shah alam dulu. aku, cikgu mahfuzah ngn ainun. kami bertiga dah siap beli tiket awal2 nk balik kampung raya. semangat sbb tiap2 sem manjang kami balik lambat. mana tak nya tiket awal habis or assignment kena submit before balik raya. 

tapi padahnya bila bejaya beli tiket awal lecturer plak buat lawak yg tak lawak. malam kami nk balik tu dia buat test. bus kul 10, test kul 8-10. pergi jumpa cakap ngn dia pasal tiket dah beli pun dia tak kisah. dia nak buat jugak malam tu. buleh dia cakap kamu naek la bus lompat - lompat huuuuu.

dah tu camna???gamble la apa lagi. pukul 8 pergi jwb test  bawak beg balik kampung siap2 hahaha. then jawab pun mcm tak jawab ja. ala paper database klu duduk dua jam pun lom tentu buleh jawabnya erkkkk. 


gigih cari kat google  relationship hahaha

rasanya cukup sejam ja kot jawab aku pandang ainun, dia pndang cikgu mahfuzah. masing-masing faham signal yang diantar. masing-masing serentak bangun angkat kertas. elok ja kami bangun tu satu kelas tengok kami baik punya. agaknya dlm kepala depa uih terer giler  wakakakkaak. ala rilek la mcm fhm sangat database tu. many to many, one to many kuikui.

nak gerak dari puncak perdana ke seksyen 17 tu jauh gak la. mujur la ada zahid tak amek subjek tu. mintak tolong dia antar pergi stesen bas. klu tgu rapid mau terlepas bas rasanya. nasib  baik jugak la tu test ja bukan final exam ke apa kan. then result jgn tanya la aku mmg sem lepas tu tukar minor terus. tak amek dah subjek sistem. cukup-cukup makan ja aku lepas ngeh3.

sekarang ni duduk kampung sendirik tak payah pk tiket bus lagi dah. sehari sebelom raya pun buleh lagi kerja klu nak tu. tapi harap la kan sama ja cuti awal mcm org duduk jauh hahaha. apapun selamat hari raya maaf zahir batin semua !! mintak maap klu ada entry dan komen tercari pasal or tersengal dalam blog ni  ;P


mcm biasa pinjam google :D

p/s : tapi miss lolliyana cakap lepas kami kuar tu orang lain ramai ja antr jugak sbb lebih kurang jer tak leh jawab hahahaha

Tuesday, August 14, 2012

bukan sesiapa


bila aku dah habis idea nk buat apa dengan internet aku akan masuk blog bukan sesiapa even dia jarang update. bukan aku repeat baca entry dia tapi aku masuk dengan tujuan murni. berbelas kasihan kepada haiwan. sbb tu aku selalu masuk bagi ikan-ikan cik mirakuru makan hahaha. semoga selepas entry ni kuar cik mirakuru akan lebih  bersemangat dan selalu update blog dia  supaya aku ada bahan bacaan untuk dibaca ketika waktu senggang  ekekekekkee





p/s : mood raya tapi asal bos bagi keja pelik2 ni  haih

Friday, August 10, 2012

menjelang ari raya

aku cakap kat pakcik guard tadi 


" pakcik pasang kuat sangat ni lagu raya. takut ganggu budak-budak nak study " 


sambil aku cakap tu sambil aku tgk kat budak-budak. budak-budak tu pun tengok ja aku. lepas tu aku tanya 


 " ka kamu semua pun nk dengar lagu raya??? "


depa sengih lebar sambil angguk ramai-ramai 


haha aku pun tersengih. tak jadik nk tutup tapi biar ja youtube tu play semua lagu raya.


lepas tu mula la dengar backup singer nyanyi sama. kehkeh budak-budak tu nyanyi ikut lagu yang tengah pasang tu sambil konon study. mujur masa lagu aisyah pulanglah takdak yang jatuh ayaq mata kuikui


sabar ya dik rabu depan dah buleh mula cuti yer :)




p/s : see tak caya lagi aku dh makin cool ngn bdk2 kolej aku tau ngeh3..


Thursday, August 9, 2012

huuuuuuuu



tolong la jangan buat iklan sedih camni

 
leleh oooo tgk huuuuu

thumbs up la bernas sampai msg dan buat org sebak nengoknya



p/s : bronze pandelela tetap kebanggaan msia yeah!!. 

Tuesday, August 7, 2012

bila aliya dapat kasut tumit tinggi


caption aliya kat gambar ni dlm fesbuk

"  teka kasut sapa??? "



giler posing nak tunjuk kat aku gambar kasut dia


suka la tu dapat kasut tumit tinggi. semangat nak raya sakan.
 

tu lom kira dia call suruh aku on skype nak tunjuk baju raya dia. 


 budak darjah satu. layan jalah dia poyo. 


mau tak poyo  tahun ni kena raya kat sabah. hujung tahun cuti sekolah panjang baru balik sini ekekeke


p/s : tolak aliya, aisya, anas dgn aneesa tak balik raya mau jimat banyak duet raya aku tahun ni kuikui

Sunday, August 5, 2012

murtabak hussain

ok entry pasal makan lagi kuikui. tu ja modal aku bulan-bulan posa ni nampaknya. klu tak pasal benda makan mmg tak berupdate la blog aku nampak gayanya hahaha. tapi entry ni klu terbaca dek cikgu mahfuzah dengan yun mmg habis la aku jadik bahan ekekeke. 

aku rasa sampai la masanya aku bocor rahsia kot. aritu depa tanya aku tak pi beratur sama ka beli nasik kandaq hussain ni??maklum la aku ngn mamak ni klu tak kena paksa ngn kwn2 aku payah sket nk melangkah masuk. tapi aritu aku cool ja jawab biar la rahsia. padahal sebenarnya kan hahahaha aku beratur weh muhahaha.
 

ini bukan gambar google ni gambar snap sendirik :P

tapi idak la aku beratur panjang nak beli nasik kandaq yg dirindu yun kat melaka nun. aku beratur nak bayar duet murtabak ayam ngn daging ja pun. tu pun sbb nk try sedap sangat ka. mau tak nya bila aku cakap aku tak suka makan murtabak sbb byk bawang terus opismate aku promote murtabak hussain. muka masing-masing buat konfiden cakap murtabak hussain mmg sedap punyalah.  sure tak kan jumpa bawang. mmg gigit jumpa daging or ayam lebih dari bawang. 


cuba zoom jumpa bawang tak???

aku pun yaka??jadik demi nk membuktikan yang murtabak hussain tu mmg sedap dan tak jumpa bawang tu aku beratur sama tu. betul ni aku mmg tapau kat hussain tu sbb nk test ja. bukan minat sangat pun. percaya la ni mmg betul bukan ayat cover. tolong la jangan buat muka tak pecaya. betul la aku beli sbb  nk test ja :D

pada yang nak tau mmg sedap gilerrrrrrr ke murtabak hussain ni yang aku buleh cakap ok la. sbb aku mmg tak minat sangat murtabak. tapi klu nak dibanding dengan murtabak biasa dekat bazar ramadhan tu  kompom hussain menang la. mmg kuantiti bawang tu tak banyak sangat or maybe tenggelam dek daging or ayam. sbb tu harga dia 4 hingget sekeping. klu kt bazar ramadhan area kedah ni dua ringgit ja selalu. sbb tu jumpa bawang ja lebih dari isi kot.


p/s : ni awal posa punya cerita tp sekarang baru rajin nk update. dari miss lolliyana belom bersalin sampai dah kuar pun baby  boy dia hahaha. congratz babe!! :)

Friday, July 27, 2012

sirap berudu


 pernah minum sirap berudu??

sedapkan???:P


sirap berudu versi rumah ada campur tembikai hiris kecik-kecik sket


hadoi la masa zaman belajar dulu habis semua term2 pakai ikot sedap mulut la kan ngeh3. sirap selasih  or kami panggil sirap berudu ni dulu antara minuman top la dekat dining mahsuri. yg duduk kolej mahsuri mmg gemar sangat la sirap ni tambah-tambah bulan posa. mau beratur  panjang nk cedok sirap ni. budak-budak masria ko hado???kuikui

 
p/s : masria dengan mahsuri tu kolej kediaman bdk2 pempuan dekat uitm merbok dulu ;)
 

Saturday, July 21, 2012

entry bodek mintak komisen :D

salam ramadhan semua :) intro sangat sopan kan ekekekeke..amek mood bulan posa nama pun hihi. lama tak update meh aku up citer pasal kawan-kawan aku sekarang ni. hamboih-hamboih uollssssss bukan main lagi aku tengok. sibuk membake kek aja statusnya. real cake ok bukan online game punya kek mcm org tu ;P

mula-mula mastarji jieha. bab masak memasak ni mmg takdak hal sangat kat dia cuma pastry bukan makanan dia la. tu dulu sekarang sikit-sikit bake cake aja statusnya. pernah tanya aku hmm arini  mana satu nak bake, pavlova ka carrot cake???wah tanya mcm aku jiran sebelah yg kompom2 dapat sepiring. padahal duduk melake nuuun..so far aku tak dengar2 dia nak bisnes kek tp more to mkn sendirik ja. sebab tu nama cake dia selalu bunyik camni "carrot cake hentam saja hias suka hati"


bila cikgu mahfuzah tambah bekali2 so aku terpaksa percaya la sedap hahaha

bila sebut epalejau, sapa-sapa yg follow blog dia kompom tau dia pon buleh tahan terer buat kek sekarang. aku pon tak sangka kawan aku yg dulu masuk dapur klu just nak masak megi kari berapi, sekarang dh mampu buat kek ala-ala sekret resepi. dia kata la aku tak pernah lagi rasa. nak rasa dia suruh  turun sabah katanya. tapi klu aku turun sana aku mesti dapat pakej. pakej nasik minyak sekali kihkih. dari sengih2 baca, baek ko amin laju2 had hahaha.


 cheese cake berhias camni ko mmg dh berubah had hahaha

miss lolliyana jgn risau ang pun dapat satu perenggan dlm entry ni hahaha. raya ni dia ngn adik beradik dia nak meniaga kueh raya katanya. mana la tau kot2 buleh komisen singgit dua lepas kuar entry ni kan kuikui. kuih raya resepi rahsia family dia aku tak pernah lagi rasa  tapi muffin blueberry adik dia mmg sedap. klu tak ingat kawan2 yang tunggu kat shah alam mmg habis la aku ngn cikgu mahfuzah belasah dalam keta masa reunion tahun lepas tu muhahaha. so sapa-sapa dekat area ipoh buleh la oder kat miss lolliyana yer :)


gambar  google. aritu punya muffin licin b4 sempat amek gambar :P


then baru-baru ni tahir mintak resepi red velvet kat  jieha. 1st move katanya sbb dh busan keja sekarang. mana tau lepas ni buleh bukak bisnes kek online ka kan. bagus tahir aku sokong. mcm biasa komisen promosi jgn lupa haha. tapi aku tak tau lak  jadik ke tak red velvetnya tu sbb sampai arini aku tak nampak-nampak bayang gambar red velvet diupload guna iphone mahai dia tu. jadik demi nak memanjangkan entry, terpaksa la aku amek dari google jugak gambarnya :D


cepat-cepat upload red velvet ang guna iphone mahai tu kuikui

untuk kek-kek kat bawah ni aku nk mintak maap kat pemiliknya sbb copy tanpa permission dan publish suka hati kat blog aku. naseb la sekali sekala ampa jadik mangsa aku update. lama tak update lepas gian  panjang sket la kali ni aku kuar entry muhahaah. ala tak yah risau or segan klu takut org kata kek ampa  comot or tak jadik, sbb bukan ramai pun baca  blog aku ni hahaha. alih2 org yg sama komen, kwn2 kita lak tu kuikui. 


1) rainbow cake yun 2) velvet kukus skinz 3) prune cake chepah

dan last sekali org yang aku rasa paling serius nk berbisnes kek haha. opismate aku hijjah. aku pernah cakap kat dia aku akan tolong promote cake2 dia kt blog aku. dia pun dah tahap serius dan aku pun selalu sangat makan kek2 free yg dia bawak balik dari kelas so aku tunaikan la janji aku arini. page dia under construction lagi nanti dah siap buleh la kamu - kamu semua like yer. klu rasa raya ni nk meriah ngn pavlova buleh la order kat dia ok :)

pavlova. lain2 kek pun dia amek order like cheese tart or cake in jar


gempak-gempak kan kawan aku punya kek???hahaha komisen jgn lupa na. tolong promosi neh :P. pada yang tanya asal aku tak bake cake, jawapannya senang saja. rumah aku takdak mixer wakakaka. tapi ada satu kek yang sorang pun tak nak buat even aku pernah tanya. kek yang klasik dan penuh dengan nilai tradisi budaya melayu.


kek pandan!! hahaha


p/s: panjang kan???tak kisah la janji  10% kuikui