Sunday, January 22, 2012

kali ni real

lama tak update pasal memasak nih. last sekali aritu masa buat kek dua tingkat ngn aliya. tp kali ni real ok bukan online game lagi dah kihkih. serius mana nk cari online game barbie masak ayam percik??hahaha

ni ayam percik simple tapi rasanya OMG!! untuk buat pun tak perlu banyak bahan. apa yang penting kena ada ayam dah nama pon ayam percik kikih, santan dan cili merah yang diblender dengan bawang merah, putih dan halia sikit. sukatan??biasa la klu ikot resepi mak2 kita ni kira aci main agak ja lah ;P

lepas tu tak payah tumis ke apa terus masukkan semua sekali dlm periuk, campur garam sesedap rasa then masak sampai kuah agak kering mcm ni. tapi jgn sampai kering terus. kena tinggal untuk sapu atas ayam masa bakar dan nak makan nanti.



masa tgh mendidih dan masa kuah dah kering


lepas kuah agak2 dah kering, ayam pon nampak mcm dah masak kira boleh la angkat untuk dibakar. masa nk bakar tu sapu la kuah tadi atas ayam mcm gambar kt bawah ni ha. size ayam pon terpulang la nk potong besar mana yer. klu nk ikot ayam tu dah masak just bakar nak bagi rasa garing.



ready untuk dibakar. klasik sket lapik daun pisang :))

dan ini la rupanya ayam percik lepas siap dibakar. tapi masa ni tak letak lagi kuah atas dia. terpulang nak letak ke tak. aku tuang ke nasik ja terus hehe. ok selamat mencuba!!





p/s: moga2 kawan aku sorang tu cuba dari asyik meroyan sebut tak jumpa ayam percik kat tempat dia ;P

8 comments:

  1. aku rasa aku tau sapa kawan ko tu.hahahha

    ReplyDelete
  2. atieabid:
    hahahaha naseb baek kenal..xmuncul lak dia mlm ni wakakakkaaka

    ReplyDelete
  3. sedaaapnyaaa..fizaaah..pos cni sm..

    ReplyDelete
  4. minicooper:
    hahaha sila datang rumah yer ;))

    ReplyDelete
  5. gulp.
    i hetyuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!

    aku? nak cuba? ehem.

    ReplyDelete
  6. epalejau:
    hahahahah benci tanda sayang la tuh..

    ala try la..ajak kak atie buat sama2..insyaAllah jadik :)

    ReplyDelete
  7. wow senang je ye..buleh try.... :)

    ReplyDelete
  8. miss labi:
    yer senang jer..cuba ler haha

    ReplyDelete