Friday, July 27, 2012

sirap berudu


 pernah minum sirap berudu??

sedapkan???:P


sirap berudu versi rumah ada campur tembikai hiris kecik-kecik sket


hadoi la masa zaman belajar dulu habis semua term2 pakai ikot sedap mulut la kan ngeh3. sirap selasih  or kami panggil sirap berudu ni dulu antara minuman top la dekat dining mahsuri. yg duduk kolej mahsuri mmg gemar sangat la sirap ni tambah-tambah bulan posa. mau beratur  panjang nk cedok sirap ni. budak-budak masria ko hado???kuikui

 
p/s : masria dengan mahsuri tu kolej kediaman bdk2 pempuan dekat uitm merbok dulu ;)
 

Saturday, July 21, 2012

entry bodek mintak komisen :D

salam ramadhan semua :) intro sangat sopan kan ekekekeke..amek mood bulan posa nama pun hihi. lama tak update meh aku up citer pasal kawan-kawan aku sekarang ni. hamboih-hamboih uollssssss bukan main lagi aku tengok. sibuk membake kek aja statusnya. real cake ok bukan online game punya kek mcm org tu ;P

mula-mula mastarji jieha. bab masak memasak ni mmg takdak hal sangat kat dia cuma pastry bukan makanan dia la. tu dulu sekarang sikit-sikit bake cake aja statusnya. pernah tanya aku hmm arini  mana satu nak bake, pavlova ka carrot cake???wah tanya mcm aku jiran sebelah yg kompom2 dapat sepiring. padahal duduk melake nuuun..so far aku tak dengar2 dia nak bisnes kek tp more to mkn sendirik ja. sebab tu nama cake dia selalu bunyik camni "carrot cake hentam saja hias suka hati"


bila cikgu mahfuzah tambah bekali2 so aku terpaksa percaya la sedap hahaha

bila sebut epalejau, sapa-sapa yg follow blog dia kompom tau dia pon buleh tahan terer buat kek sekarang. aku pon tak sangka kawan aku yg dulu masuk dapur klu just nak masak megi kari berapi, sekarang dh mampu buat kek ala-ala sekret resepi. dia kata la aku tak pernah lagi rasa. nak rasa dia suruh  turun sabah katanya. tapi klu aku turun sana aku mesti dapat pakej. pakej nasik minyak sekali kihkih. dari sengih2 baca, baek ko amin laju2 had hahaha.


 cheese cake berhias camni ko mmg dh berubah had hahaha

miss lolliyana jgn risau ang pun dapat satu perenggan dlm entry ni hahaha. raya ni dia ngn adik beradik dia nak meniaga kueh raya katanya. mana la tau kot2 buleh komisen singgit dua lepas kuar entry ni kan kuikui. kuih raya resepi rahsia family dia aku tak pernah lagi rasa  tapi muffin blueberry adik dia mmg sedap. klu tak ingat kawan2 yang tunggu kat shah alam mmg habis la aku ngn cikgu mahfuzah belasah dalam keta masa reunion tahun lepas tu muhahaha. so sapa-sapa dekat area ipoh buleh la oder kat miss lolliyana yer :)


gambar  google. aritu punya muffin licin b4 sempat amek gambar :P


then baru-baru ni tahir mintak resepi red velvet kat  jieha. 1st move katanya sbb dh busan keja sekarang. mana tau lepas ni buleh bukak bisnes kek online ka kan. bagus tahir aku sokong. mcm biasa komisen promosi jgn lupa haha. tapi aku tak tau lak  jadik ke tak red velvetnya tu sbb sampai arini aku tak nampak-nampak bayang gambar red velvet diupload guna iphone mahai dia tu. jadik demi nak memanjangkan entry, terpaksa la aku amek dari google jugak gambarnya :D


cepat-cepat upload red velvet ang guna iphone mahai tu kuikui

untuk kek-kek kat bawah ni aku nk mintak maap kat pemiliknya sbb copy tanpa permission dan publish suka hati kat blog aku. naseb la sekali sekala ampa jadik mangsa aku update. lama tak update lepas gian  panjang sket la kali ni aku kuar entry muhahaah. ala tak yah risau or segan klu takut org kata kek ampa  comot or tak jadik, sbb bukan ramai pun baca  blog aku ni hahaha. alih2 org yg sama komen, kwn2 kita lak tu kuikui. 


1) rainbow cake yun 2) velvet kukus skinz 3) prune cake chepah

dan last sekali org yang aku rasa paling serius nk berbisnes kek haha. opismate aku hijjah. aku pernah cakap kat dia aku akan tolong promote cake2 dia kt blog aku. dia pun dah tahap serius dan aku pun selalu sangat makan kek2 free yg dia bawak balik dari kelas so aku tunaikan la janji aku arini. page dia under construction lagi nanti dah siap buleh la kamu - kamu semua like yer. klu rasa raya ni nk meriah ngn pavlova buleh la order kat dia ok :)

pavlova. lain2 kek pun dia amek order like cheese tart or cake in jar


gempak-gempak kan kawan aku punya kek???hahaha komisen jgn lupa na. tolong promosi neh :P. pada yang tanya asal aku tak bake cake, jawapannya senang saja. rumah aku takdak mixer wakakaka. tapi ada satu kek yang sorang pun tak nak buat even aku pernah tanya. kek yang klasik dan penuh dengan nilai tradisi budaya melayu.


kek pandan!! hahaha


p/s: panjang kan???tak kisah la janji  10% kuikui


Saturday, July 14, 2012

wordless weekend


wordless weekend


buleh gitu???hahaha


ingat uncle jonni jer leh update pasal durian..aku pon ada la kihkih



p/s: wordless la sangat hampeh :P

Thursday, July 12, 2012

berseni dalam sengal


serius stress. stress idea tak dak nk update. buleh gitu???hahaha. aku tengah gigih ni so aku nk cerita pasal satu blog. kenal blackjeepsu??tuan punya 32Gbs belog. aku gelarkan blog ni blog sengal yg bejiwa art. 






tau kenapa?? sbb klu sekali pandang gaya bahasa dia pakai tu mmg habis seni la. tapi klu dh start baca hampeh sengal rupanya. kadang-kadang apa yg dia nak sampai tu tak tersampai dekat kita yang membacanya sbb punya la jauh dia melencong sebelom sampai ke main point.

itu mujur la klu dia melencong sampai jugak ke apa yg dia nak cerita. ada jugak kadang-kadang melencong sampai tersasar terus. bekerut dahi ni baca  nk faham apa kaitan segala kejadian dari mula sampai ending.

tapi dlm sengal-sengal entry dia tu ada jugak entry yang buat kita terpikir kejap. ada jugak yang main dengan emosi. mcm entry untuk mak dia, entry pasal kawan dia or entry pasal mesin masa doremon yg aku rasa kebanyakan org akan rasa mcm tu .


kehkeh saja letak :D

ada jugak yg aku rasa nak penampaq ja dia lepas aku habis baca. ya lah tajuk pasal sabun tapi cerita pasal hujan. motif!!dan sampai sekarang aku masih tak dapat tangkap kaitan antra mak dia dengan che guevara hahaha. mohon pencerahan dik jeepsu oiii.

agaknya camni la kot  blog student health science yang sebenarnya peminat fine art.  apapon yang penting aku baca 32Gbs Belog sbb aku rasa blog ni ok dan bukan sbb jeepsu tu adik kepada cik mirakuru @ tahir yer ekekeke.

p/s : ada bunyik2 serius tak entry aku kali ni ;P

Tuesday, July 10, 2012

kesan awal 15 minit


masuk bulan 7  ni aku tak payah keja sabtu tapi kena masuk keja lagi awal dari selalu. sebelom ni aku masuk pukul 9 balik pukul 6. sekarang masuk 8.45 balik pukul 6. pada aku ada kesan buruk dan baik masuk awal 15 minit ni. 

yang baiknya setakat dua minggu masuk awal ni aku tak pernah lagi la lewat. selalu muka thumb print lewat tu aku la. setakat lewat 6-7 minit buleh kata aku la juara. ari2 aku tak kan thumb tepat kul 9 apatah lagi 8.59 :D





sampai pernah chemad it exec dulu kenakan aku. print screen attendance aku tag kawan2 dgn caption ratu datang lewat!! eleh lewat2 aku pon xkan lebih 10 minit punyalah kihkih. kenangan tul klu sebut dulu2. yala kawan-kawan ramai sekarang semua dah berenti aku ja tak berenti2. hoh mode sedih tetiba apa kes??? enough2!!hahaha

antara penyebab kenapa aku tak lewat sbb sekarang aku dh iron siap2 baju sebelom tdo. dulu harap la. pagi tu la kelam kabut buka almari then tepacak lak nk pikiaq baju mana nak pakai. even aku ni jenis simple dan tidak mengamalkan pemakaian makeup tapi bab baju mana nk pakai amek masa gak la. ini serius bukan ayat cover. klu tak caya tanya la epalejau, tahir atau miss lolliyana. aku bukan gadis maybelline ok ekekekeke. 

tapi bila masuk bab kesan buruk satu jalah. agak-agak klu dh  duduk  atas kerusi hadap pc dari pukul 8.45 sampai pukul 6 petang apa jadik??tak besar bontot??? 5 hari seminggu plak tu kehkeh..mmg emm malas nak cakap la..


p.s : tapi bulan posa lagi awal aku masuk, 8.15-5.00 hehe

Tuesday, July 3, 2012

shawl merah



lepas ni kena selalu pakai shawl kaler merah la nampak gayanya






ok intro sengal ekekeke



dulu masa irma mula-mula pakai tudung aku pernah cakap dekat opismate aku. ya Allah canteknya dia. rugi nya nabil buat perangai. tapi jodoh di tangan tuhan. Allah gantikan dengan seseorang yang mungkin 10 kali lebih baik untuk dia :)



~ semoga bahagia sampai ke syurga amin ~


p/s : jujurnya aku tak pernah ada tudung kaler merah pun hahaha..so intro tadi sangat la main2 :D