Saturday, July 21, 2012

entry bodek mintak komisen :D

salam ramadhan semua :) intro sangat sopan kan ekekekeke..amek mood bulan posa nama pun hihi. lama tak update meh aku up citer pasal kawan-kawan aku sekarang ni. hamboih-hamboih uollssssss bukan main lagi aku tengok. sibuk membake kek aja statusnya. real cake ok bukan online game punya kek mcm org tu ;P

mula-mula mastarji jieha. bab masak memasak ni mmg takdak hal sangat kat dia cuma pastry bukan makanan dia la. tu dulu sekarang sikit-sikit bake cake aja statusnya. pernah tanya aku hmm arini  mana satu nak bake, pavlova ka carrot cake???wah tanya mcm aku jiran sebelah yg kompom2 dapat sepiring. padahal duduk melake nuuun..so far aku tak dengar2 dia nak bisnes kek tp more to mkn sendirik ja. sebab tu nama cake dia selalu bunyik camni "carrot cake hentam saja hias suka hati"


bila cikgu mahfuzah tambah bekali2 so aku terpaksa percaya la sedap hahaha

bila sebut epalejau, sapa-sapa yg follow blog dia kompom tau dia pon buleh tahan terer buat kek sekarang. aku pon tak sangka kawan aku yg dulu masuk dapur klu just nak masak megi kari berapi, sekarang dh mampu buat kek ala-ala sekret resepi. dia kata la aku tak pernah lagi rasa. nak rasa dia suruh  turun sabah katanya. tapi klu aku turun sana aku mesti dapat pakej. pakej nasik minyak sekali kihkih. dari sengih2 baca, baek ko amin laju2 had hahaha.


 cheese cake berhias camni ko mmg dh berubah had hahaha

miss lolliyana jgn risau ang pun dapat satu perenggan dlm entry ni hahaha. raya ni dia ngn adik beradik dia nak meniaga kueh raya katanya. mana la tau kot2 buleh komisen singgit dua lepas kuar entry ni kan kuikui. kuih raya resepi rahsia family dia aku tak pernah lagi rasa  tapi muffin blueberry adik dia mmg sedap. klu tak ingat kawan2 yang tunggu kat shah alam mmg habis la aku ngn cikgu mahfuzah belasah dalam keta masa reunion tahun lepas tu muhahaha. so sapa-sapa dekat area ipoh buleh la oder kat miss lolliyana yer :)


gambar  google. aritu punya muffin licin b4 sempat amek gambar :P


then baru-baru ni tahir mintak resepi red velvet kat  jieha. 1st move katanya sbb dh busan keja sekarang. mana tau lepas ni buleh bukak bisnes kek online ka kan. bagus tahir aku sokong. mcm biasa komisen promosi jgn lupa haha. tapi aku tak tau lak  jadik ke tak red velvetnya tu sbb sampai arini aku tak nampak-nampak bayang gambar red velvet diupload guna iphone mahai dia tu. jadik demi nak memanjangkan entry, terpaksa la aku amek dari google jugak gambarnya :D


cepat-cepat upload red velvet ang guna iphone mahai tu kuikui

untuk kek-kek kat bawah ni aku nk mintak maap kat pemiliknya sbb copy tanpa permission dan publish suka hati kat blog aku. naseb la sekali sekala ampa jadik mangsa aku update. lama tak update lepas gian  panjang sket la kali ni aku kuar entry muhahaah. ala tak yah risau or segan klu takut org kata kek ampa  comot or tak jadik, sbb bukan ramai pun baca  blog aku ni hahaha. alih2 org yg sama komen, kwn2 kita lak tu kuikui. 


1) rainbow cake yun 2) velvet kukus skinz 3) prune cake chepah

dan last sekali org yang aku rasa paling serius nk berbisnes kek haha. opismate aku hijjah. aku pernah cakap kat dia aku akan tolong promote cake2 dia kt blog aku. dia pun dah tahap serius dan aku pun selalu sangat makan kek2 free yg dia bawak balik dari kelas so aku tunaikan la janji aku arini. page dia under construction lagi nanti dah siap buleh la kamu - kamu semua like yer. klu rasa raya ni nk meriah ngn pavlova buleh la order kat dia ok :)

pavlova. lain2 kek pun dia amek order like cheese tart or cake in jar


gempak-gempak kan kawan aku punya kek???hahaha komisen jgn lupa na. tolong promosi neh :P. pada yang tanya asal aku tak bake cake, jawapannya senang saja. rumah aku takdak mixer wakakaka. tapi ada satu kek yang sorang pun tak nak buat even aku pernah tanya. kek yang klasik dan penuh dengan nilai tradisi budaya melayu.


kek pandan!! hahaha


p/s: panjang kan???tak kisah la janji  10% kuikui


25 comments:

  1. Uish terasa retis bila di review kat blog hg sebab hg kan retis.Hahaha...komisen aku bagi bila hg trn melaka ja.sebab aku xbukak bisnes.kuang3..mkn sendiri sudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn puji lebih2 sngt kembang dah aku ni bacanya wakakaaka..tudia nk kena turun melaka baru dapat komisen..err klu claim time ang balik small factory village tak leh ka??hehehe

      Delete
  2. ok...serius aku mmg teringin nak rasa pavlova tu....pizah!!!jom pi melaka!!!...tp bila masuk perenggan red velvet dan iphone mahai aku menangih2 aku bc pizah....red velvet dan iphone mahai no...sengal nya dah sama tahap matlutfi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. melaka???bila???lepas raya??set date moh kita p serang jieha hahahaha..paksa dia buat pvlova dan bawak mkn sedap2 kat sana muhahaaha..pergh hebat giler aku punya sengal dah setaraf matlutfi..mau tergugat dia klu baca komen ang ni wakakkaa..

      Delete
  3. aduh..terasa nak makan cake pavlova la pulak..tp aritu hadra buat tak jadik la..aisemen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. suh had buat lagi sekali..makesure kali ni tak masuk tong sampah cam aritu ..insyallah jadik hehe

      Delete
    2. Ahhhh tanak buat. Daripada aku buat pavlova yang tak jadik tu, better aku buat macarons. Huh.

      (Eceh, cakap mengalahkan master chef tuuuuu)

      Delete
    3. ok gak try buat macaron lak..pavlova tu beli ja kat bakery ada kot klu nk makan tu

      Delete
  4. thanks fizah for this sweet entry..trasa glamor sebentar..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh sama-sama..kamu kan skrg dh rajin bake2 cake..nanti cuba kek2 lain plak yer..mna tau kuar plak part 2 pnya entry ngeh3..

      Delete
  5. muahahahaa...terasa glemer sebentar kek aku masuk entry pizah...keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bunyik mcm blog aku glamer sangat la kan hahaha..

      Delete
  6. Wakakakakaa.. Ko kalau puji aku tak penah puji sesaje kan? Kalau bukan mintak komisen, musti ko sertakannnn sekali kutuk maki hamun ko kat celah-celah ayat ko. Cett!

    Aku still hampeh kat dapur eh. Hahahahahampehhhhhhhh. Menyampah aku dengan diri sendirik asalkan masak tak jadik.. Ingat laki aku nak makan cake ke hari-hari??!

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau la bila sampai part ko mmg automatik jadik camtu..idea nk tambah kata2 kutukan tu mesti melimpah ruah kahkah..

      ko tau sejarah membuktikan wanita2 yang tak pandai masak akan jadik pandai masak lepas dia kawen..contohnya kakak aku hahahha..roti canai pun dh pandai tebar sendirik skrg.mana tak pandai mak mentua ajar hahahha..

      Delete
  7. aku tau buat bergedil je.... sobs... sobs...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..komen yg ni paling wat aku gelak besor...haha

      Delete
    2. ok la tu tau jugak buat begedil..aku ni buka kata nk buat, makan pun xpenah kuikui..tp bak kata ms lolliyna komen ni la paling kelakar hahaha

      Delete
  8. tunggukan cookies buatan tgn aku!!..kek2 ni..aku fail bab decorate..mmg xcantik lansg..mana nak belajar xtau la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena belajar dari hati dan buat dengan kasih syg ewahhhh..ayat budget pernah buat cake la kan kehkeh..bak kata org omputih practice make perfect..cuba lagi sampai lawa hihi

      Delete
    2. ayat dah macam selebrity chef tu...haishhh..mmg x leh lari dr dunia glamer kan??? ahaks..

      Delete
    3. well dh mcm sinonim la..mana2 pon org cakap glamer..bkn diri sendirik kata org kata hahahaha

      Delete
  9. ayat jgn risau org kata kek hampa comot ka apa tu mcm kna tang aku. hahahahah DANGGG! ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehem sekadar mengcopy paste ayat tuan pya bdan jugak hahaahahha

      Delete
  10. erkk. terlioq.. nyesal tengok siang siang cenggini.. koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. telioq sampai menitik tap2 ka ayaq lioq tu ??? muhahaahha

      Delete