Saturday, March 30, 2013

peach cobbler aka bengkang aku

pernah makan peach cobbler?? aku tak penah makan dan tak pernah tengok. tapi aku pernah la dengar sbb aku pernah baca novel 5 tahun 5 bulan. ala dulu kan giler sat ngn novel hlovate. jadik petang tadi busan  tau nak buat apa aku amek la novel tu saja-saja belek. nak baca balik mmg tak ler kehkeh. 

biasa la klu dah belek tu mesti tgk page belakang punya. so teperasan la satu page tu dia tulis dari dapur hlovate. dia bagi  resepi camna nk buat peach cobbler. aku tak ingat sangat dah jalan cerita 5 thn 5 bulan ni tapi rasanya hero yg heroin panggil along serbia tu suka sangat la makan peach cobbler.  




mcm tak susah sangat nak buat. sebab tu aku ehem semangat lepas asar tadi pergi supermarket cari bahan-bahan nak try buat kehkeh. gigih kan?? tak pernah makan tak pernah rasa tapi semangat nak buat hahaha. 
 
simple jer bahan-bahan dia. kena ada tepung gandum, peach dlm tin, soda bikarbonat, gula, butter/majerin,susu dan serbuk kayu manis. serbuk kayu manis tu aku tak letak pun. then suma bahan-bahan tu campur kecuali butter yg kena cairkan dulu sebelum buleh campur. lepas tu bakar sampai perang. sila google untuk resepi penuh sbb aku malas nk taip hihi.
 
biasa la aku buat sebelom google. ikut resepi dekat belakang buku tu ja, jadik mmg tak berapa nk segak la rupa peach cobbler aku tuh. sekali tengok mcm kuih bengkang pun ada wakakaka. dari segi rasa dia agak sedap cuma manis giler. lepas ni klu nak gigih buat lagi mmg gula kena kurangkan. baru buleh makan dengan ais krim vanila mcm ni ngeeee...






p/s jangan cuba nak banding peach cobbler aku dengan yang mad salleh ni buat. mmg jauh api dari panggang ler jawabnya wakakakakaka.


16 comments:

  1. nmpk sedap.especially eskrin tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak sedap la sbb gambar google heh

      Delete
  2. Alahai rajinnyerrrrrr???!!! Aku gigihla nak buat. Terutama sekarang ni. Pemalas gilerrr aku. Nanti2 kalau aku g SP, selain ayam percik, tau la nak mintak ko buatkan aku hape kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya lah bila la ko nak sampai sp tu???hahahhhaa..aku xpandai had klu setakat nk cuba tanpa pk rasanya apa buleh la kikiki..

      Delete
  3. salam.. wuhuuuu~~~
    rajinnye cik nota buat kuih..kiki..
    saya malas nak mati.. kalau setakat megi tu pon dah tahap rajin dah tu..haha
    nak sikit..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      rajin campur gigih tapi hasilnya tak seberapa hahahaha..megi???alamak sebut buat apa gee..lama xmkn megi mcm sedap la plak hihi..

      Delete
  4. kagumnyerrrrrrr...aku yg dah jadi bini n ibu org ni pun maleh lagi..keh2

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau sbb apa aku rajin??sbb aku takdak benda nk buat bila weekend..kehkeh

      Delete
  5. hahahah...aku faham pizahhh...bila x tau nak wat apa n cemuih terk..'sheikh' nak try resepi tu mmg membuak..sbbnya bukan rajin tapi booooriiiinnngggggg!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la bukan rajin tapi boring sangat2 dah la tu haahahhhaa..

      Delete
  6. tips memasak : sila memnyanyi2 sambil menari-nari anak ketika memasak. kompom sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohoho mau beselerak tepung atas lantai nya kang..tp xpa akan dipertimbangkan next time heeheheheh

      Delete
  7. sedap ke? nmpak mcam menarik. mohon tuan blog post gambar sebenar, hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap la jugak tp xtau la sama mcm yg ori ke tidak..gambar sendirik??hahahahaha xyah la buruk sangat dah rupanya wakakakakaa

      Delete
  8. wah suka sgt peach tp 1st time dgr peach cobbler ni huhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau sbb baca 5 thn 5 bulan..klu tak harap la nk tau peach cobbler ni wujud hihihi

      Delete