Saturday, June 15, 2013

" everyone has a story to tell "

ok aku baru habis menelaah buku omputih tajuk one hundred names. tuan punya buku tu cik tahirah pesan lepas habis baca sila la buat review sket. mak aihhhh buat review tuh summary masa spm dulu pun fail manjang aku neh haahahaha. tapi demi kawan aku cuba la. eden torai!!

aku amek masa 2 minggu untuk habiskan sampaikan mak aku kata aiii baca buku ni nak belajaq balik ka?? sebelom aku laju2 angkat buku tu tunjuk dan cakap errr buku cerita mak. nampak sangat aku tak pernah pegang buku secara bersungguh-sungguh sejak habis study dulu muhaaha. 2 minggu beb rekod tu :P

so apa yang menarik sangat dengan one hundred names neh??? satu, authornya adalah cecelia ahern. bila sebut cecelia novel-novel dia mmg laku punyalah kat dunia neh. dan salah sorang peminatnya adalah tahir. aku??pernah beli satu ps i love u sbb tahir pengaruh, then had hadiahkan where rainbows end. dua-dua amek sebulan lebih untuk habiskan kahkah. 



mcm senget ja gambar hahaah biar la malas dh nak google yg lain

air muka aku yg ceria dan gembira berubah terus lepas tahir bawak kuar buku ni dari beg dia. size dia bukan size novel kot tapi rilek ja tahir cakap ala tak tebal mana pun. balik rumah  lepas baca page 7 baru meresap sikit ke dlm jiwa menda yg cecelia tu nak cerita sebenarnya. 

bila meresap ke dalam jiwa aku faham jugak la kenapa tahir ckp novel ni memberi inspirasi kepada pembaca. wah ayat review benar ja gayanya haha. kisah camna sorang reporter, kitty logan, yang masa depannya sebagai wartawan hampir musnah dek sbb dia buat silap  untuk satu rancangan tv sampai disaman dan dibencik ramai orang.

tapi kemudian dia jumpa balik diri dia bila bos yang dia anggap idol dan antara orang yang tak blame dia langsung atas mistake yg dia buat meninggal dunia tapi tinggalkan satu list nama 100 orang tanpa clue siapa dan camna nk cari.

50 dari 100 nama


dlm masa dua minggu dia kena cari sapa dan kenapa depa ada dlm senarai tu. dari 100 dia berjaya jumpa 6 orang. mula-mula dia tak nampak apa yang menarik pasal 6 orang tu dan 6 orang tu jugak tak rasa depa hebat dan menarik untuk ditebiu. paling best mereka-mereka itu tidak kenal langsung sapa bos kitty.

rupanya mereka adalah nama-nama yg secara random dipilih dari telephone directory untuk ditebiu oleh bos kitty atas alasan "everyone has a story to tell". maksudnya setiap satu dari manusia didunia ni ada cerita masing-masing yang maybe diri sendirik rasa tak menarik tapi sebenarnya hebat dan mampu memberi inspirasi pada orang lain. 

dan sememangnya enam orang itu ada kisah yg sangat awesome dan klu kita rasa kita ni ada masalah, susah,berat sangat dugaan dan cabaran tapi klu kita dengar cerita orang lain maybe kita sedar masalah dan life kita tak la worst sangat pun sebenarnya. dan cara camna depa handle itu la yang bagi inspirasi pada readers. ok done reviewwwwwww lepas ni tak mau dah update panjang2 hahaahaha..


p/s :  klu jumpa  ejaan salah dan ayat beterabur, biasa la aku mana pernah tak salah eja dan typo bila update ekekekekke


15 comments:

  1. salam cik nota..
    hye!!^^

    saya kalau bace buku.. setahun satu buku baru habis.. kalau komik 100 vol sehari pon xpe.. saya cepatn guaplah bukak novel.. saya rasa huruf die menari2 inang jer depan saya ni hah..adeeeehhh^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam gee..haiiiiiii!!!

      hhaha nari2 inang tu tak tahan...bukan la rajin pun cuma bila busan dan tak tau nk buat benda tu yg rajin jugak belek buku.komik haha lama sangat tak baca..

      Delete
  2. owh... ankel bab baca buku mmg tadak ah... tapi kalu buku tu byk gambo... haaaa... tu ok... kuikuikuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka komik la tu kan??hahaahhaha..bukan rajin sangat pun cuma rajin baca time busan or ada org suruh baca sbb katanya best baru betul2 menelaah kekekeeekekke

      Delete
  3. mcm menarik je buku tu... nnt nak cari lah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik sbb tu tahir beriya suruh baca siap suruh buat review kat blog hihi

      Delete
  4. Replies
    1. sejak follow matlutfi pemikiran ang mmg melampaui tahap biasa..sampai suruh buat movie tu ekekekekekeke

      Delete
    2. mummy irfan: aku setuju sgt ngan hang...aku dah leh imagine kalo wat movie mmg best n inspiring sgt..hahahhh

      stickynote:hang pon apa kurangnya?? pengaruh mat luthfi semua...hahahah

      Delete
    3. kahkah selain che ta sapa lagi yang aku suka follow la kan :P

      Delete
  5. Replies
    1. beli jgn tak beli..xpun mintak kat tahir pinjam..dh habis bca dah neh :)

      Delete
    2. buleh jer nak pinjam...amik kat cik nota melekat yer...hik3

      Delete
  6. 1) Cecilia Ahern punya novel walaupun FYI, takde novel dia yang aku dah habis baca. Hehehe ;P

    2) Novel yang kita beli kat Kedah tu tak habis baca lagi pun. Kerja aku dok ulang baca dari awal jer. Then busy stop kejap. Nak start balik tu dah lupa so memang kena start dari awal. Itu jerla kerja aku sampai sekarang.

    3) Ko masa zaman skype pun bukan manjang jer ker typo? Heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko sibuk sbb tu ko xleh nk fokus..novel dia klu tinggal lama mmg xingat..kena ulang balik bca.aku pun sama la cuma aku xdak benda nk buat byk sangat masa free tu yg habis ja baca nya hahahahaha...

      kahkah typo aku mmg epik la..lagenda typo sungguh aku..manjang kena kutuk wakakkkkakaa...

      Delete