Tuesday, June 4, 2013

antara gusi dan pipi ada gigi

haih nak update menda entah??kang jadik entry takdak arah lagi mcm kopok lekor aritu kuikui..so sekarang tengah menderita sakit gusi. bukan ulcer tapi bengkak di gusi hujung sekali. gejala ni byk kali jadik sebenarnya. mula-mula ingat ulcer tapi rupa mcm tak ulcer. tu pun gigih tak mau  jumpa dentist  kehkeh.

tapi ahad lepas ada satu semangat nak pi jumpa dentist. nak tau apa masalah sebenarnya. sbb ada member cakap dia dulu camtu jugak jadik, sekali bila cek mmg gigi bermasalah so kena cabut. kira aku aritu mmg serah diri kat doktor la. haipppppp doktor pempuan ok. doktor amirah nama dia. 

masuk ja bilik doktor tu tanya kenapa. aku cakap la gusi aku selalu sakit kat tempat yg sama. then dia suruh baring bukak mulut. argh itu adalah penyebab kenapa aku malas nk pergi jumpa dentist. segannnn habis hahahaha. bila dia tengok ja terus dia cakap "oh".. oh??dh mcm lagu girls generation ja bunyik oh oh oh..eh tau, kata tak minat kpop!!wkakakakkaaka..

then dia sambung explain. dia kata gigi aku yg kat hujung tu tak sama. senget tu pasal aku selalu tergigit pipi. bukan masalah gusi or gigi aku. gigi takdak masalah. cuma masalah struktur gigi dan pipi. gigi yg tak sama atas dengan bawah bila aku mkn tu yang buat tergigit gusinya. 

aku bukan fhm sangat dia explain tu maybe doktor gee buleh tolong explain kot nanti hahaha..cuma bila dia cakap gigi tergigit pipi terus aku cakap gemok sangat kot. isi terlebih dekat pipi sampai gigi pun buleh tergigit. tu bahasa kasar, dlm bahasa comel pipi tembam sangat ekekekkekke.apa?nak muntah hijau??sila2 kuikui

tapi doktor cakap dia tak buleh buat apa-apa. cuma buleh bagi ubat sapu jalah. siap mention ubat sapu yang tak pedih ahahaha..at least aku dh dapat jawapan kenapa gusi aku dekat belah kanan tu selalu bengkak dan sakit ya amat mcm sekarang neh adehhhhh...


p/s : alang-alang dah tersebut girls generation tadi letak pi la mv depa..semoga ankle jonni klu dia terbaca entry ini tidak akan terjebak mcm dia terjebak dengan running man muhahaha...




14 comments:

  1. haih..gigi aku pun tahap kena jmpa doktor gigi dah ni..dah kena perbetulkn mana yg ptt.tp maluuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan??jumpa doktor gigi adalah benda paling segan hahahhaa

      Delete
  2. hah?adeihh comel je bab pipi tembam tu..owh laju je kang dr gee tu komen..ngeee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hachumm!!!!!!!
      ade sesapa sebut nama beta ke?

      Delete
    2. sis lea ja akan ckp comel org lain kompom ngutuk nak muntah hijau haahhaaaha

      Delete
  3. salam cik nota melekit..

    uish.. saya rasa ni mesti makan gelojoh sangat ni.. sampai x reti beza makanan dengan pipi..huehue..(maapkan saya.. saya bergurau..)

    kalau dr tu kata gigi belakang tu senget..mungkin permukaan atas gigi cik nota menghadap lebih ke arah pipi.. bila makan atau lakukan pergerakan.. kan permukaan atas gigi kita.. agak tajam.. jadi die bergesel dengan pipi cik nota.. dan mungkin jugak tergigit.. bile bergesel itu yang menyebabkan permukaan kulit pipi makin menipis dan akhirnya.. lama2 ia membengkak(masa ni boleh sakit dah) dan boleh menyebabkan ulser..

    tapi gee rasa.. kalau terlalu kerap sangat luka kat situ.. x elok juga.. kena dapt rawatan untuk hilangkan punca.. mungkin gerudi sikit permukaan yang tajam kat gigi tu..biar licin sikit.. xdelah lukakan pipi lagi.. atau pasang braces ke untuk betulkan gigi senget tu..hehe.. sekadar pendapat sebab gee x nampak macam mana senget gigi tersebut..^^

    huii..boleh sambung buat entry ni..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooooooooooooooo.... tak paham aku...

      kalu aku doktor gigi tu, mmg aku cabut je gigi stikinot semua, tinggalkan gusi je... kuikuikuikui

      Delete
    2. gee :
      hahha sama mcm cadagan ayah suruh licinkan gigi tuh...braces??ada pk jugak tp mahal sangat lagipun tak sanggup nak tanggung sakit...nak kena mkn bubur ishhh xleh2 hahahaha..senget teruk jugak la gigi ni sebenarnya ekekekekeke

      ankle jonni :
      tak fhm la sibuk layan girls generation kat atas tu kan??ahahhha..then baru sesuai ngn nama atuk dan nenek kan?hampehhhhh kahkah

      Delete
    3. kejam betul ankel jonni ni.. sebab tu x jadi dr gigi..ye dok..cik nota...
      takpe..yang penting pipi tu tak luka lagi.. elok pergi jumpa dentist tu balik atau dentist lain ke.. awak kate.. atau tanya ade x care lain nak buang punca yang sebab kan pipi awak tu luka..penting ni.. sebab kalau selalu luka kat tempat sama.. sturktur cell kat situ boleh berubah.. daannn.. haaa.. x mo cite..nanti awak takot..

      tapi cabut gigi tu pon boleh sebab di penyebabnye.. banyak lagi rawatan yang awak boleh buat..

      ni pendapat saya jer....sebab saya pon masih belajar lagi..yeay!!^^

      Delete
    4. mmg plan nk gi jumpa dentist lain pun..tambah2 dengar ayat yg takmo dihabiskan tu..braces akan dipk kan balik tapi berapa lama nk kena tanggal lepas pakai dengan sakitnyaaaaaaa ngeri tul..tp tq dr gee ;)..free2 ja dpt khidmat nasehat neh..lepas ni suma pakat update pasal gigi sbb dr gee sedia membantu kehkeh..

      Delete
    5. gerudi gigi?? cm ngeri ja dgr...huhu tapi kalo sakit berpanjangan u better do something lah weiii....

      Delete
    6. hahahaha aku akan pi jumpa doktor lain plak.gerudi gigi dengan azab pakai braces ngeri dua2 aku rasa..

      Delete
  4. dia xboleh nak tumbuh la tu gigi tu. xdak ruang...so p cabut!! kalau x jadi cam gigi aku,siap bernanah, berdenyut2.... time final exam pulak tu. nasib ada braces, kalau x mmg aku cabut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh umo cam kita ni ada lagi gigi nk tumbuh ka?ok2..so far tak sakit dah..nanti la aku try pi dktor lain plak cek..

      Delete