Friday, June 7, 2013

kedekut atau berjimat??

bawak bekal kedekut atau berjimat??itu tajuk depan majalah apa entah..aku tak ingat sbb ternampak masa lalu depan kedai runcit. tengok sekilas pandang ja pun. ish sampai hati cakap orang bawak bekal tu kedekut. tak patut tul. 

cuba selidik apa masalah org yg bawak bekal tu??mungkin dia betul-betul nak berjimat sbb nak bayar hutang parking ka kan??acaner??dah la hutang parking dia tu banyak gila sbb tak pernah letak kupon. ish ish.

then maybe org tu keta dia pernah kena kunci tayar dengan majlis bandaran. bukan sikit dia kena kuar duet bayar untuk bukak balik tayar tuh. klu tak bayar bermalam la keta tu dekat parking depan opis. tak sadis ka??sbb tu dia start bawak bekal sbb  gaji dia bulan tu habis gitu jer sedekah kat bandaran.

dan lepas tu plak kawan merangkap geng makan dia suma pakat berenti sbb dapat keja-keja hebat. habis la tekapai-kapai nak pergi makan dengan sapa time lunch. kebetulan pulak geng mkn yg ada jenis berdiet. suma amek herbalife. habis tak kan depa makan nasik segengam dia pun nk makan nasik segengam jugak??mana tahan!!

logik tak??? logik tak??logik kan??ahahahahahaha itu la alasan kenapa aku bawak bekal. bukan dari day 1 pun aku bawak bekal pergi keja tu. semuanya lepas benda-benda kat atas tu jadik. lepas kena kunci tayar tu berenti jap bawak bekal.

tapi sampai plak surat-surat saman yg lama-lama. bukan tak pernah letak kupon langsung cuma bila dah lama keja ramai yg nasihat abaikan jalah saman-saman tu. sekali nah hambek sampai 2013 ni aku duk byr lagi sbb tetiba bandaran tu buat plak rajin antar surat sampai rumah. 

ditambah kawan yg tetiba nak berdiet amek herbalife. klu ikut depa aku kurus sama la tapi aku suka makan. larat nak mkn sayur dengan protein ja hari-hari?? tapi aku support ja usaha depa tuh. cuma aku tak rasa aku perlu diet yg strict  camtu lagi kot setakat ni. i guess so ;P

ala lunchbox aku tu apa sangatnya. bukan gempak kari ayam bagai. apa yg mak aku masak untuk breakfast itu la aku bawak pun. nasik goreng pun nasik goreng la. nasik lemak pun aku ok aja. kdg2 nasik minyak or nasik putih dengan ayam masak merah. klu dah busan nasik, bihun goreng or mee sanggul pun buleh..


klu gini punya lunch box sebelom subuh dah kena bangun hahaha


p/s : mungkin kdg2 bukan isu kedekut or jimat tp bersih dan terjamin patut jadik tajuk artikel :)

10 comments:

  1. Cis.. majalah manalah yang berani wat statement membra tu..kuikui..
    Xpe awak.. lantaklah org cakap apepon.. janji kita bahagia kan..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahnya padahal bekal dari rumah tu lagi sedap tanpa bahan perisa bagai ekekekkekeeke

      Delete
  2. wahhh...bersih n terjamin of course la...best apa bawak bekai..feel dia lain....

    ReplyDelete
    Replies
    1. feel bekai comei mcm komik jepun???hahahhhahhaa...semestinya bersih dan terjamin :)

      Delete
  3. ankel pon selalu dok bwk bekal... jimat gila.. pastu yg paling best.. tak yah keluar pi mana2... lepas mkn terus carik port...
    pastu... tido.... huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkeh kan jimat sebenarnya dan lagi sedapppppp..bos lagi suka xkuar time rehat sbb kompom xlewat balik opis punyalah :)

      Delete
  4. lps ni aku sibuk siapkn bekal utk laki aku plak..jimat ok..bkn kedekut

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya bejimat..masak jgn tak masak hahahhaa

      Delete
  5. betul..lg2 kalo xde teman nak g makan. haruslah bawak bekal. xkan trun g 7E bli megi je..hehe.

    Lg satu ni sume stigma msyrakat (stigma gitu..hihi), kalo bawak bekal msti xde duit. Nak malu buat apa mkanan halal, djamin brsih lagi. Maybe kena improve dari sudut packingla kalo nk nmpak cute mcm japanese punya tu .. tp worth la, jimat duit, jimat masa, jimat minyak. eh, trpanjang pulak.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih xgigih nak menapak 7E beli megi haaha..kan?stigma msyarakat kena ubah..bawak bekal tu paling baik sebenarnya..nak jugak tumpang pakai ayat stigma tu kehkeh

      Delete