Wednesday, July 31, 2013

TomSup

hiiiiiiiii suma..rindu entry campak-campak ramadhan aku??hahaha ngek beriya sakan nak buat tengok-tengok sekali ja update. bukan tak campak tapi malas nk amek gambar. maklum la hp pun tak canggeh. lain la mummy irfan and the geng. suma geng kerajaan ngn GLC bebeh ahaks..

tapi semalam aku rajin sikit amek gambar sbb aku rasa ini masakan yang paling hebat sekali pernah aku campak serius. hebat tu bukan apa dia antara tomyam tak tomyam sup tak sup. bila mkn rasa tu mcm nak sampai ke tomyam dah tapi kemudian tetiba eh mcm nak sampai ke sup la pulak. entah aku pun konpius sebenarnya errrrrr..

terjadiknya tomsup ayam aku ni bila tak tau dah nak masak apa dengan ayam. jadik pk punya pk ok buat tomyam lah. bulan posa ni tak makan lagi tomyam. masalahnya pes tomyam xdak la plak. teringat resepi akak opismate yg tak guna pes langsung bila buat tomyam just blend tomato then campak cili padi and  perah ja asam limau. 

so aku pun blend la tomato tapi biasa la aku mmg suka buat ikut suka hati aku. kak tu cakap blend tomato ja tapi aku belasah blend tomato, bawang merah, bawang putih dengan cili padi. so jgn heran asal jadik hijau sikit kuah tomsup aku tuh hahahaa.

lepas tu aku tuang ja dalam periuk campak ayam dan tambah ayaq. aku biar ja dia mendidih sebelum aku masukkan bunga kobis dengan bawang besar. tau asal dia tak rasa tomyam??sbb aku tak perah pun limau. yalah mana nak cari limau time dekat2 nk bukak posanya.  tapi aku gigih mintak daun limau purut kat rumah makcik sebelah. sejarah pokok limau tu mmg daun lebat tp berbuahnya tidak so dapat daun jalah.

ayam malas nak potong kecik :D


dan rasanya buleh la..dia ok cuma mcm aku cakap tadi la dah hampir  nak ke rasa tomyam tapi then  u turn jadik sup pedas wakakkkkaa..ok dah entry campak-campak ramadhan lepas ni menjelang ari raya insyaAllah, insyaAllah akan ada entry tajuk tunjuk-tunjuk kuih raya plak ekekekekke..


p/s : hepi belated besday ibu irfan..terpaksa la wish kat sini sbb tak dapat nak wasaapppp - wasaaap yo!! ;P

Friday, July 19, 2013

pustakawan borek pelajar rintik


biasa sangat orang dengar bapak borek anak rintik. tak pun like father like son. tapi pernah dengar pustakawan borek pelajar rintik or like librarian like student??? klu tak pernah dengar meh aku nak tunjuk contoh..

ni entry aku tahun lepas. aku guna buku aku belajar dulu buat lapik laptop. buku  sendirik dan dekat rumah sendirik. dari duk berhabuk dlm almari berguna jugak buat lapik laptop kuikui.


poyo baru beli wallpaper pun tak tukaq..sekarang dh tukaq k

ini pulak kejadian dekat library kemarin. kantoi satu grup students senyap-senyap dlm discussion room. aku nampak budak-budak tu belek buku dekat rak.  ingat nak baca rupanya hampehhhhhh perangai aku dekat rumah tu depa buat.




aku tak marah cuma perli ja "awat tak amek buku database??tebal sikit!!" hahaha..agaknya depa pun pk dari berhabuk dekat rak takdak sapa pinjam baik depa buat lapik laptop..berguna la jugak wakakakaka..


p/s : libary and librarian?? lama sangat aku tak eja camtu..suka sangat nak rosakkan bahasa :P

Saturday, July 13, 2013

campak - campak ramadhan 2013


salam ramadhan suma!! tahun ni aku nak buat balik aku punya rancangan masak-masak yang tak berapa nak glamer tu..apa lagi campak - campak ramadhan ler. ada yang ingat lagi tak??hahaha 2012 aku tak buat tapi aku merapu masa 2011..itu pun dua entry ja kot heh..

so episode pertama aku campak - campak kemudian jadik samosa. hebat tak hebat tak??hahahahha.. klu ibu irfan terharu onde-onde dia menjadik aku pun rasa nak menangeh bila berjaya bentuk samosa. bila teringat kes karipap  yang tak berapa berjaya  nak pintal aritu mmg samosa ni satu kejayaan la  muhhahahaha..



 


karipap uli pakai tepung ini kulit dia guna kulit popia ja pun. resepi original aku ambik dlm page buku resepi. sejak like page tu kemain bersemangat nak try resepi-resepi dlm tu. cuma bila nama pun campak-campak idak la aku follow sebijik mcm resepi kehkeh.

camna nak ikut sebijik-bijik resepi. dah  jenis main redah pi supermarket cari kulit popia lepas baca sekali ja resepi. lepas tu budget suma bahan ada dlm peti ais. balik rumah google balik nah ada la yang tak cukup. sbb tu jadik campak-campak samosa nyer ..

aku main campak ja daging, kentang, rempah daging, lada hitam , oregano , bawang besar bawang putih, garam dengan gula. suma  aku potong kecik-kecik ja tak ikut langsung arahan resepi suruh blender. mmg main campak sungguh apa yg ada dlm peti ais untuk inti. sbb tu oregano tertiba ja termasuk sekali kahkah.

memang melawan tok guru tapi sedap jugak la hahhahaha. cuma pada aku lecehnya bila nak potong kulit popia tu ke tiga bahagian dan kemudian sambung bagi panjang. bab balut takdak masalah sangat lebih kurang balut ketupat daun palas. klu rasa rajin buleh ikut original resepi tapi klu rasa mls buleh ikut resepi campak-campak aku. selamat mencuba!!


p/s : kena buat campak-campak ramadhan klu tak mmg blog ni sepi tak update ler jawabnya kuikui

Wednesday, July 3, 2013

sapa yang kantoi sebenarnya???

petang tadi kat lebri aku ternampak satu student lelaki, berbadan sedap dan tinggi tengah hadap pc. aku tau dah bukan buat assignment ka apa tu kompom fesbukk. kolej aku ni baik tak block fesbuk, twitter or youtube. tengok dan buat jalah nak buat apa pun. tak dak hal punya. 

aku selagi depa tak bising yang buat aku hilang sabar aku biar ja. klu dh mcm bazaar ramadhan punya bising baru la aku  up sikit pitching tone suara. dalam aku duk usung buku-buku baru yang HQ antar tu aku lalu belakang dia yg tengah hadap pc. mak aihhhhhhhhhhhhhhhh kaki aku brake mengejut terus tetiba hahaha. 

tau pasai apa aku brake mengejut??wakakakaka sbb aku nak jerit " kamu tengok hello baby girls generation??"!!!!! dan2 kepala dia pusing hadap aku terkejut tapi tak leh buat apa cuma tersengih-sengih jalah haahahhaha..


dia kenal suma kot siap ckp mana 1 buat plastik surgery

mentol lampu nakal menyakat menyala terus haahaha. tak pernah - pernah aku bersembang dengan budak tu tetiba aku buleh buat ramah buleh. dia pun suci gila menjawab. apa lagi  makin banyak la soalan aku temuramah kahkah

soalan no 1 : kamu suka girls generation???
dia jawab : suka gak la 

soalan no 2 : kamu paling suka sapa??yoona???
dia jawab : haah yoona hehehe..

soalan no 3 : kenapa kamu suka yoona??
dia jawab : sbb dia cantek dan tak buat plastik surgery 

aku wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh tau tu hahahahaha...ok, ok next soaalan 

soalan no 4 : ooo yoonaa tu mana 1?? saya tengok depa tu muka nak sama ja..cuba google saya nak tengok 
dia jawab : ini yoona ini yuri. muka depa mmg nak sama

soalan no 5 : habis yang mana paling banyak bedah ??
dia jawab  : Tiffany paling banyak..( then dia tunjuk yg lain2 tapi aku tak ingat nama )

soalan no 6 : dalam ramai-ramai ni mana yang cantek even tak make up??
dia jawab : yoona dengan seohyun la..

 soalan no 7 : SNSD tu apa maksudnya ( sbb dia taip snsd masa nk google gambar tadi)
dia jawab tapi aku tak dpt tangkap menda hahahaha..

soalan no 8 : kamu mmg minat kpop la..sapa lagi yang kamu suka?
dia jawab : kara bla bla ( aku tak ingat dah haahahaha )

soalan 9 : kamu tengok apa lagi selain hello baby? yongseo layan tak??
dia jawab : tau tapi saya tak tengok..eh akak pun minat jugak ka??
aku : errr eh tak la..tau sikit2 ja.tertengok dulu-dulu tapi tak kenal pun..
 
then aku stop tanya soalan sambung balik buat keja ahahahahaa..tak pasal - pasal kantoi aku layan yongseo  hahaha. itu zaman 2010 ka 2011 punya. tak sengaja terjebak lepas nampak kat youtube wakkaakaka. tapi serius aku kenal seohyun sorang ja time tu dan tak amek pedulik yg lain-lain..


p/s :  aku bukan peminat kpop!! cuma terjebak dengan variety show korea ja tp bukan hello baby girls generation ok haahaha