Wednesday, July 31, 2013

TomSup

hiiiiiiiii suma..rindu entry campak-campak ramadhan aku??hahaha ngek beriya sakan nak buat tengok-tengok sekali ja update. bukan tak campak tapi malas nk amek gambar. maklum la hp pun tak canggeh. lain la mummy irfan and the geng. suma geng kerajaan ngn GLC bebeh ahaks..

tapi semalam aku rajin sikit amek gambar sbb aku rasa ini masakan yang paling hebat sekali pernah aku campak serius. hebat tu bukan apa dia antara tomyam tak tomyam sup tak sup. bila mkn rasa tu mcm nak sampai ke tomyam dah tapi kemudian tetiba eh mcm nak sampai ke sup la pulak. entah aku pun konpius sebenarnya errrrrr..

terjadiknya tomsup ayam aku ni bila tak tau dah nak masak apa dengan ayam. jadik pk punya pk ok buat tomyam lah. bulan posa ni tak makan lagi tomyam. masalahnya pes tomyam xdak la plak. teringat resepi akak opismate yg tak guna pes langsung bila buat tomyam just blend tomato then campak cili padi and  perah ja asam limau. 

so aku pun blend la tomato tapi biasa la aku mmg suka buat ikut suka hati aku. kak tu cakap blend tomato ja tapi aku belasah blend tomato, bawang merah, bawang putih dengan cili padi. so jgn heran asal jadik hijau sikit kuah tomsup aku tuh hahahaa.

lepas tu aku tuang ja dalam periuk campak ayam dan tambah ayaq. aku biar ja dia mendidih sebelum aku masukkan bunga kobis dengan bawang besar. tau asal dia tak rasa tomyam??sbb aku tak perah pun limau. yalah mana nak cari limau time dekat2 nk bukak posanya.  tapi aku gigih mintak daun limau purut kat rumah makcik sebelah. sejarah pokok limau tu mmg daun lebat tp berbuahnya tidak so dapat daun jalah.

ayam malas nak potong kecik :D


dan rasanya buleh la..dia ok cuma mcm aku cakap tadi la dah hampir  nak ke rasa tomyam tapi then  u turn jadik sup pedas wakakkkkaa..ok dah entry campak-campak ramadhan lepas ni menjelang ari raya insyaAllah, insyaAllah akan ada entry tajuk tunjuk-tunjuk kuih raya plak ekekekekke..


p/s : hepi belated besday ibu irfan..terpaksa la wish kat sini sbb tak dapat nak wasaapppp - wasaaap yo!! ;P

4 comments:

  1. tu tom yam goong namanya...hahahahah.....campak sungguh aih...janji leh telan kira aci la pizah oii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aihhhhhh tuan rumah nak reply komen pun xlepas2 neh..ngek tul tenet...well asal buleh telan campak goong pun aci ler jawabnya hahahahhaha

      Delete
  2. sudikah anda jadi chef saya..
    pless..plesslaaaa..
    hahaha..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamu sanggup ke mkn resepi campak2 ari2 doktor gee oiii hahahaha

      Delete