Saturday, May 17, 2014

kena gigih demi sedap

aku suka gak la makan lasagna. masih ingat masa 1st time makanan menatang alah ni. ya Allah reaksi muka waktu tu mmg over ok hahaha. tapi setakat makan la tak pernah lak aku rasa nk cuba buat lasagna. at least pizza aku pernah cuba buat. 

bukan apa bila aku tengok resepi lasagna ni aku dah nampak leceh lantas terus aku cakap malas lah dan kemudiannya pangkah terus website tuh kahkah. huduh perangai..itu dulu sekarang tak. aku kaji balik suma resepi-resepi lasagna neh. rupanya mmg leceh tapi kita kena gigih demi makanan yg sedap muhahaha. 

mau tak leceh tengok la bahan-bahan yg kena ada nak buat lasagna neh. dari  kiri aku kenalkan susu segar, cheddar cheese, mushroom, butter, bawang merah, bawang putih, instant lasagna, tepung gandum, prego, daging kisar, pepper, oregano dan mozzarella cheese. parmesan cheese aku tak beli. cukup la dua kopak la duet nak beli satu lagi cheese hahaha..





yang banyak tu bukan apa. nak kena buat dua sos. sos merah and sos putih. sos merah tu klu sapa tau buat spaghetti takdak hal. mmg mcm buat sos spaghetti. sos putih tu senang ja sebenarnya. main campak ja butter, cheese, tepung, susu, garam dah siap.

bila dah siap susun selang seli sos merah and sos putih dengan instant lasagna yg dah dicelur dulu. dah siap susun apa lagi tabur lah mozzarella ka cheddar ka parmesan ka biar meleleh baik punya masa bakar. bakar 30 minit suhu 180 dan hasilnya buleh makan sampai muak wakkakkaakkaa. 


 nak dpt bentuk camni kena tgu sejuk dulu. panas-panas potong mmg tak jadik la 

so gigihkan la diri anda demi makanan yg sedap. gigihkan jugak poket anda hahahaha kbai :)....


p/s : sendirik update sendirik baca nampaknya sekarang neh ..konon ramai baca dulu tu kekekkekkee


6 comments:

  1. Perghhh!! Gilerrr lahhh! Tak terpikir dek akal lah aku nak buat lasagna ni. Seriyusss!! Paling rajin pun gi menapak ke kedai dan order lasagna satuuu!!

    Hahahaha. Nak mintak weh. Seriyus nak mintak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. giler kan??hahahaa ko kena ckp giler kat kak aku sbb dia yg beriya suruh aku buat..tak pernah aku minat nak buat selama ni ko tau hahaha..akhirnya utk besday dia aku buat dan menjadikkkkk kekekeke..

      mintak apa??resepi?hhahaha

      Delete
  2. aku tak percaya! aku tak percaya! betoi ka ni pizah elena?? (drama sangat komen) hahahahah...anyway hantaq mai sepotong...lapaq ni lunch hour lambat lagik!!!

    ReplyDelete
  3. over ok drama slot akasia ang wakakakkaa..nak antar?jom lepak secret recipe la mkn..xrajin nak buat selalu.kopak poket hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. habis...kalo lepak secret recipe x kopak poket la?? rabak terus...

      Delete
    2. kuikui lepak benda ringgan2 sudah...try art habit lak..

      Delete